Video player inladen...

Kiekje van de rommelmarkt blijkt zeldzame foto van Billy the Kid

Een oude foto die een Amerikaanse geschiedenisliefhebber jaren geleden voor een prikje kocht, blijkt nu waarschijnlijk miljoenen waard te zijn. Het is namelijk één van de weinige foto’s van Wild West-crimineel Billy the Kid, zij aan zij met de man die hem uiteindelijk zou vermoorden.

Toen advocaat Frank Abrams zes jaar geleden in zijn thuisstad Asheville naar de rommelmarkt ging, viel zijn oog op een setje stokoude foto’s van cowboys. Het ging om zogenoemde tintypes: fotografische afbeeldingen op een metalen plaatje, gemaakt tussen 1875 en 1880. Voor 10 dollar mocht Abrams de foto’s mee naar huis nemen. Eén foto, van vijf cowboys hing hij nietsvermoedend aan de muur in een gastenkamer.

Maar toen twee jaar geleden in het nieuws kwam dat er een unieke foto van Billy the Kid ontdekt was, en dat die maar liefst 5 miljoen dollar had opgeleverd op een veiling, ging Abrams zijn vondst vanop de rommelmarkt eens beter bekijken en herkende hij de tweede van links: Willam Bonney, beter bekend als Billy the Kid.

Abrams spaarde kosten noch moeite om het verhaal achter de foto te checken: hij raadpleegde kenners uit de hele VS, liet professors hun licht schijnen over de foto. En nu menen experten dat de foto inderdaad een echte foto is van Billy the Kid, de legendarische cowboy die zeker acht tegenstanders heeft vermoord.

Sheriff

Naast Billy the Kid staat ook ene Pat Garrett op de foto. Dat was een vriend van The Kid, tot Garrett sheriff werd en zijn 21-jarige makker doodschoot toen die in 1881 probeerde te ontsnappen. Dat beide heren samen op de foto staan, maakt de foto ook nog meer bijzonder dan de andere foto van Billy the Kid. Volgens experts zou de foto dan ook meer waard zijn dan 5 miljoen euro.

Abrams blijft er redelijk stoïcijns onder. “Mensen vragen me voortdurend hoeveel de foto nu waard is. Maar ik wil er geen prijs op plakken, want hij is simpelweg onbetaalbaar.” Maar voorlopig denkt hij er niet aan om de foto te verkopen. “Daar denk ik nu niet aan. Die dag komt misschien nog, maar nu nog niet.”

Meest gelezen