Koerdisch referendum over onafhankelijkheid was ongrondwettelijk, aldus Irak

In Irak heeft het Hooggerechtshof het recente referendum over de onafhankelijkheid van Iraaks-Koerdistan strijdig met de grondwet verklaard. Dat kan de crisis ontmijnen.

De uitspraak komt niet als een verrassing en komt in feite zowel de Iraakse regering als die van de autonome regio Iraaks-Koerdistan goed uit, om van de buitenlandse partners maar te zwijgen.

Volgens het Hooggerechtshof is het referendum dat op 25 september in Iraaks-Koerdistan gehouden is en dat overtuigend gewonnen is door de voorstanders van onafhankelijkheid, dus in strijd met de grondwet en zou dat de eenheid van de staat Irak ondermijnen.

De Iraakse regering weigerde om het resultaat van het referendum te erkennen en de overheid in Iraaks-Koerdistan had eerder gezegd dat ze de uitspraak van het hoogste gerechtshof in Irak zou aanvaarden. Op die manier zou de crisis tussen Bagdad en de Koerden dus bezworen kunnen worden.

Het referendum was er gekomen op aandringen van Masud Barzani, tot voor kort de leider van Iraaks-Koerdistan. Meteen na het referendum waren Iraakse troepen en sjiitische milities in het offensief gegaan en hadden ze onder meer de oliestad Kirkuk heroverd op de Koerden. Die was tijdens de strijd tegen de terreurgroep IS in handen gevallen van de Koerden.

Er werd dus gevreesd voor een nieuwe oorlog, dit keer tussen de Iraakse Koerden en de Iraakse overheid en onder meer de Verenigde Staten waren daar zeer bezorgd over. Ook Turkije en Iran waren duidelijk afkerig van een onafhankelijk Koerdistan ten noorden van Irak. Tenslotte stonden blijkbaar ook niet alle Iraakse Koerden achter die onafhankelijkheidsplannen. Nu Barzani weg is, lijkt de crisis voorlopig dan toch van de baan.

Op de grond verandert er wel niet zo veel. Iraaks-Koerdistan heeft sowieso al een erg ruime autonomie en is over land verbonden met Syrisch-Koerdistan dat dit jaar ook zo goed als volledige autonomie heeft uitgeroepen.

Meest gelezen