Video player inladen...

Merkel blijft kandidaat-bondskanselier en wil geen minderheidsregering

Als de formatiegesprekken in Duitsland niets opleveren, vreest huidig bondskanselier Angela Merkel nieuwe verkiezingen  niet en ze is zelfs kandidaat om de lijst van haar conservatieve CDU te trekken.

Vanmiddag heeft Merkel bij president Frank-Walter Steinmeier verslag uitgebracht over het mislukken van haar formatiegesprekken met de liberale FDP en de Grüne. Het is de FDP die de stekker heeft uitgetrokken omdat de "standpunten niet verzoenbaar bleken te zijn".

Na afloop zei Merkel dat de sfeer met de groenen wel goed was en ze vindt het spijtig dat er geen regering gevormd kon worden. Merkel ziet geen heil in een minderheidskabinet en ze gaat dan nog liever naar nieuwe verkiezingen. Ze is bereid om zelfs opnieuw kandidaat-bondskanselier voor de CDU te zijn als het zo ver zou komen.

De kanselier ziet echter ook andere opties. Zo noemt ze de sociaaldemocratische SPD een "fiere partij" en ze wil ook graag de huidige coalitie met die partij voortzetten. Wel wil ze niet weten van steun van de rechtspopulistische AfD (Alternative für Deutschland), nu de derde fractie in de Bondsdag.

Martin Schulz, de lijsttrekker van de SPD bij de verkiezingen, heeft vandaag echter opnieuw regeringsdeelname uitgesloten na de historisch lage score van de partij bij de verkiezingen in september. Blijkbaar wil Merkel de SPD nog wat tijd geven en mogelijk hoopt ze dat president Steinmeier zijn partijgenoten daar wat in kan beïnvloeden. Steinmeier had eerder de Duitse politici op hun verantwoordelijkheid gewezen om een stabiele regering in Berlijn op poten te zetten.

Europa kijkt met argusogen toe

Er worden nog wel meer afspraken verzet. Zo heeft de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) een ontmoeting met Merkel uitgesteld. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vreest dan weer dat nieuwe verkiezingen in Duitsland tijdverlies gaan zijn en dat er intussen belangrijke beslissingen niet kunnen genomen worden in de Europese Unie.

De Franse president Emmanuel Macron heeft intussen overleg gepleegd met Merkel en is ongerust over de mislukking van de coalitiegesprekken in de Bondsrepubliek. Macron en Merkel kunnen het goed met elkaar vinden en waren van plan om samen de Europese eenmaking opnieuw op de sporen te zetten na recente crises over de euro, de brexit en Catalonië.

Dat nieuwe elan voor de EU zal dus even moeten wachten. Zonder Duitsland beweegt er niets in de Unie en Merkel die al 12 jaar bondskanselier is, heeft meer dan wie ook in Europa ervaring op het politieke en Europese toneel.

Meest gelezen