AFP or licensors

Maak kennis met de jongste selfmade miljardair: John Collison (27)

Wellicht hebt u nog nooit gehoord van de 27-jarige Ier John Collison, of van zijn IT-bedrijf Stripe. Maar de kans is groot dat  u hun technologie gebruikt bij het online betalen. Het vermogen van Collison wordt geschat op 1,1 miljard dollar (933 miljoen euro). Dat maakt van hem de jongste selfmade dollarmiljonair, zo schrijft de BBC.

John Collison heeft Stripe uitgebouwd samen met zijn twee jaar oudere broer Patrick, die op nummer 3 staat in de lijst van jongste miljardairs van vakblad Forbes. Evan Spiegel, de oprichter van Snapchat, zit tussen beide broers in.

John en Patrick groeien op in een klein, landelijk dorpje in het westen van Ierland. Beide broers hebben een grote passie voor computerprogrammeren en zetten als tieners hun eerste stappen in de ondernemerswereld. Nog voor ze naar prestigieuze universiteiten in de VS trekken om te studeren, hebben ze al enkele miljoenen verdiend met hun eerste softwarebedrijfje.

Groeiende markt

Hun studies maken de broers niet af. In plaats daarvan trekken ze naar Silicon Valley met hun nieuwe bedrijfje Stripe. Stripe ontwikkelt software niet voor consumenten maar voor andere bedrijven, meer bepaald om betalingen te ontvangen via het internet. Ondanks de stevige concurrentie in de sector slagen de broers erin om grote investeerders als Elon Musk (Tesla) en Peter Thiel (PayPal) aan te trekken en hun bedrijf uit te bouwen.

Van elke betaling krijgt Stripe een klein percentage. Onder meer technologiegigant Apple en maaltijdleverancier Deliveroo maken gebruik van hun technologie. Het is een lucratieve en groeiende markt, want Stripe wordt intussen gewaardeerd op meer dan 9 miljard dollar.

En volgens John is er nog veel ruimte om te groeien. "Nog maar 5 procent van alle betalingen door consumenten gebeuren via het internet. Wij willen dat aantal doen groeien. Wij zijn verbonden met de groei van de interneteconomie. Zolang die blijft groeien, zal Stripe ook groeien", zegt hij aan de BBC.

Deliveroo is een van de klanten van Stripe
Danny Gys/Reporters

"Geen excentrieke hobby's"

De broers hebben de taken verdeeld. John leidt het bedrijf en houdt zich bezig met verkoopdeals en partnerschappen, terwijl Patrick zich focust op de softwareontwikkeling. Beide miljardairs delen een appartement in San Francisco.

Dat Johns waarde geschat wordt op meer dan een miljard dollar, heeft hem naar eigen zeggen niet veranderd. Hij zegt dat hij goed beseft dat het voor een groot deel om virtuele cijfers gaat en dat het snel kan omslaan.

"Mensen vragen me dat nu heel de tijd hoe mijn leven veranderd is, ze verwachten dat ik een of andere excentrieke hobby heb, zoals het verzamelen van Fabergé-eieren of racen met een jacht". Maar niets van dat alles. Wat doet hij dan wel in zijn vrije tijd? "Joggen, een heel praktische hobby waar weinig bij komt kijken."

Meest gelezen