Neurochirurg Bart Depreitere pleit voor verplichte fietshelm voor jongeren

Jongeren in de middelbare school willen geen fietshelm dragen omdat die niet cool zou zijn. "Door die helm voor minderjarigen verplicht te maken, zou je die groepsdruk tegen kunnen gaan", zegt neurochirurg Depreitere in De Standaard.

"Kinderen van de lagere school dragen zonder morren een fietshelm", zegt Bart Depreitere. "Maar eens die kinderen in de middelbare school terechtkomen, vinden ze die helm iets voor watjes en dragen ze hem niet meer (altijd)."

Nochtans is de kans groot dat wanneer je met de fiets valt, je op je hoofd terechtkomt. Bij kinderen is fietsen zelfs de belangrijkste oorzaak van hersenletsels.  Een fietshelm dragen is de enige manier om te zorgen dat je bij een val geen hersenletsel oploopt.

Vergelijk het met de autogordel of de airbag

Bart Depreitere, neurochirurg

Volwassen dragen wel een fietshelm als ze met de fiets gaan sporten, maar bij het dagelijks gebruik van de fiets dragen ze hem nauwelijks. Blijkbaar schatten we het gevaar van dat dagelijks fietsgebruik heel wat lager in. "Toch loop je bij die ritjes naar de bakker ook het risico om op je hoofd te vallen", zegt Depreitere. "We moeten er niet hysterisch over doen. Het is vergelijkbaar met het dragen van een gordel in de auto of een airbag. Het is een manier om de veiligheid te verhogen." Voor de neurochirug is het een kwestie van gezond verstand.

Een helm dragen alleen zal het probleem van hersenletsels bij fietsers niet volledig oplossen. De kritiek van bijvoorbeeld de fietsersorganisaties die vinden dat er eerder betere infrastuctuur moet komen in plaats van de helm te verplichten, kan de chirurg wel begrijpen. 

Toch heeft hij bij dat standpunt ook zijn bedenkingen: "Je kan altijd gewoon ergens tegenaan botsen of in een andere fietser haken en zo toch op je hoofd terechtkomen. Daar helpt een veiligere omgeving niet aan."

"Voor iedereen een fluohelm: voor iedereen even belachelijk, maar geen issue meer"

Wie het alvast eens is met Depreitere, is Journaalanker Goedele Wachters. Zo'n jaar geleden had ze een ongeluk met haar koersfiets. "Het enige wat gebroken was, was mijn fietshelm", vertelde ze vanmorgen op MNM. "De helm heeft mij gered. Ik zou dat verplichten en dan meteen een fluohelm, zodat het voor iedereen even belachelijk is, maar geen issue meer is. Wij, fietsers, zijn eigenlijk niet zo goed zichtbaar."  

Meest gelezen