Opgepikte signalen blijken toch niet van vermiste Argentijnse onderzeeër

De signalen die het voorbije weekend zijn opgepikt, blijken dan toch niet van de vermiste Argentijnse onderzeeër te komen. De zoektocht gaat door.

Het voorbije weekend was er even hoop omdat vanuit de Atlantische Oceaan zeven keer is geprobeerd om contact te leggen via satelliettelefoon.  Er werd gehoopt dat die zwakke signalen van de onderzeeër kwamen. Maar dat blijkt nu niet het geval te zijn, aldus een woordvoerder van de Argentijnse marine.

De onderzeeër, de San Juan, verdween vorige week van de sonar met 44 matrozen aan boord. De Argentijnse marine heeft sindsdien geen enkel contact gehad met het schip. Intussen is een internationale reddingsoperatie aan de gang. Er wordt gevreesd voor een ongeluk.

De onderzeeër zou volgens het vaarplan ten laatste vandaag moeten aanmeren in de basis Mar del Plata. Maar de richtlijnen schrijven wel voor dat onderzeeërs geregeld contact opnemen tijdens hun vaart. Dat is de voorbije dagen niet gebeurd. Als de communicatie-apparatuur van een onderzeeër stuk is, moet een onderzeeër in vredestijd naar de oppervlakte komen.  

Meest gelezen