Het internet is straks van u én alle dingen

Na mensen is het nu de beurt aan dingen. Door het Internet-of-Things komen er binnenkort tientallen miljarden voorwerpen online.

opinie
Opinie

Klein weetje: het internet is groot. En het wordt steeds groter. Terwijl u deze zin leest, zijn er weer 3810 toestellen bij op het net. Vandaag zitten er al meer dan 5 miljard toestellen online. Tegen 2020 worden dat er meer dan 20 miljard. Dat is niet gewoon groot. Dat is het gigantisch. Hoe dat komt? Het Internet-of-Things, IoT voor de vrienden.

Het Internet-of-What?

Waar het internet nu vooral mensen en hun computers of smartphones met elkaar verbindt, zal het Internet-of-Things bijna elk voorwerp online brengen: van huishoudapparaten over huisdieren (het is te zeggen: hun halsbandjes), voertuigen en valiezen, maar ook de logistiek, machines, enzovoort.

Innovaties in smartphonetechnologie hebben er namelijk voor gezorgd dat communicatiechips en sensoren heel goedkoop zijn geworden. Anderzijds is er door mobiel internet altijd en overal connectie. Daardoor kunnen we nu zowat elk object aan het internet toevoegen.

Energiezuinig, want je wil de kat niet elke nacht moeten opladen, en goedkoop, want je wil geen duur abonnement moeten betalen voor de koffiezet.

Dankzij het Internet-of-Things kunnen we voor enkele euro’s dus ook domme voorwerpen (no offence, nachtlampje, maar je bent geen groot licht) ‘slim’ maken. Dan kunnen we vanop afstand data opvragen, communiceren met die toestellen, en die toestellen onderling laten praten. Zal je broodrooster binnenkort op Facebook roddelen over de vaatwas ("die stinkt soms uit zijn bek")?

Neen.

Maar: we zullen véél meer inzichten hebben over onze alledaagse werelden, en alles veel meer op elkaar gaan afstemmen en automatiseren.

Wat doe je ermee?

Kijk bijvoorbeeld naar wearables zoals fitness trackers of smart watches. Die houden je beweging bij, geven je discrete meldingen, maar kan je ook gebruiken om te betalen of deuren te openen. Dingen besturen dingen, zodat wij het niet meer hoeven te doen.

Of 'smart homes’: je thermostaat vanop de luchthaven uitzetten, de poetsvrouw binnenlaten vanop het werk, of de lichten aansteken door ertegen te praten.

Helemaal makkelijk wordt het als die dingen ook gewoon tegen elkaar praten. Dan stellen uw kleren vanzelf het juiste programma in op de wasmachine, en bestelt die wasmachine automatisch wasverzachter bij de supermarkt.

Wellicht zullen we de komende jaren vooral toepassingen zien in professionele context. Slimme steden verbinden dan alle voertuigen, straat- en verkeerslichten, verkeersinfo, parkeergarages, … Of een fabriek waar productie en reparatie, mensen en machines, perfect op elkaar zijn afgestemd.

Gedaan met je af te vragen waar op het terrein je je heftruck hebt achtergelaten. (Het industriële equivalent van het tv-bakje verliezen tussen de kussens van de zetel.) Gedaan met dingen verliezen tout court. Huisdier­trackers worden niet verwonderlijk vaak ook gebruikt voor kinderen of bejaarden.

Aan alle jaloerse partners die dit lezen: neen.

Het is niet omdat het kan, dat het ook moet

Vandaag wordt al massaal in het Internet-of-Things geïnvesteerd in de industrie. Voor consumenten is het vooralsnog vooral ontdekken wat we ermee kunnen, wat mensen ermee willen doen, en hoe dat het best kan. Verwacht dus ook een heel pak dwaze gadgets. Technologie om de technologie.

De Twitter-account @internetofshit verzamelt bijvoorbeeld de meest idiote IoT-producten. Wat denk je bijvoorbeeld van de "slimme waterfles". Via sensoren meet die hoeveel water er nog in zit. Dat kan je dan raadplegen door de bijhorende smartphone-app te openen.

Duizenden jaren technologische innovatie hebben hiertoe geleid. De mensheid mag trots zijn. De kans is groot dat u nooit bewust zo’n IoT-producten zal aanschaffen. Die worden binnenkort zo goedkoop, dat fabrikanten ze gewoon in alles gaan integreren.

Dan rijdt u ’s avonds de oprit op, gaat de garagepoort open, springen de lichten aan, rolt er een pintje uit de frigo, en springt Netflix aan terwijl u naar de zetel wandelt.

Bruce Wayne is er niks bij.

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen