Pieter Aspe wil met eigen uitgeverij beginnen: "Geen onzin, enkel goede boeken"

Misdaadauteur Pieter Aspe praat met investeerders om een eigen uitgeverij te beginnen, Aspe NV genaamd. "Geen onzin. Fijne medewerkers en goede boeken", klinkt het op zijn Facebookprofiel.  

Aspe brengt zijn thrillers sinds 2015 uit onder zijn eigen merknaam Aspe NV, een afdeling binnen de uitgeverij Manteau. Nu praat hij met investeerders om een eigen uitgeverij op te richten. Aan de basis van dat plan liggen ongenoegen en de wil om het anders en beter te doen. "De klassieke verhouding is: de auteur schrijft, de uitgever doet de rest. Maar we zijn op het punt gekomen dat de auteur alles moet doen. Dat is niet goed", vertelt Aspe aan de De Persgroep.

"Het is een raar vak geworden. Je moet al bijna eerst een bekende Vlaming zijn, dan kan je een tuinboek of een kookboek schrijven. Voor beginnende auteurs is het heel moeilijk. Vaak komen die zelfs niet meer toe aan een tweede of derde boek. Of ze geven het uit in eigen beheer, maar dat is zo eenvoudig allemaal niet. Dat gaat dikwijls mis", gaat Asper verder. De schrijver vindt ook dat de kostenstructuur niet klopt. "Er gaat veel geld verloren. Dat is niet in het belang van de auteurs."

Een nieuwe liefde ontmoet op de Boekenbeurs

Een paar weken geleden maakte Aspe zich nog kwaad op de Boekenbeurs. Hij vindt het niet kunnen dat er toegangsgeld (10 euro) moet betaald worden. Aspe dreigde ermee dat het zijn laatste keer zou zijn op de Boekenbeurs.

Maar - ironie - net op die beurs heeft hij iemand nieuw leren kennen. "In vijf seconden was het klaar. Bij haar. Bij mij. Wat wij voelden en wat daar gebeurde: zoiets speel of regisseer je niet. Dat was heel hevig. Verliefd worden - ik ben daar toch weer van verschoten - dat is heel speciaal."

Vorig jaar overleed de vrouw van Aspe, Bernadette, gedurende 14 jaar zijn grote muze. In het Eén-programma "Bargoens" volgde Eric Goens de rouwende auteur (foto onder). Aspe vertelde over die gitzwarte periode, hoe hij geen letter meer op papier kreeg.  

Meest gelezen