© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

Unicef en SOS Kinderdorpen lanceren campagnes voor internationale kinderrechtendag

Vandaag 20 november is het internationale kinderrechtendag. Daarom lanceert Unicef een campagne om alle kinderen naar school te sturen. SOS Kinderdorpen start een campagne die kinderen onvoorwaardelijke zorg wil bieden.

Op World Children's Day lanceert Unicef een opvallende oproep.  Ze grijpen de Dag van De Rechten van het Kind aan om te luisteren naar wat kinderen te zeggen hebben over hun toekomst en over de wereld. Kinderen hebben het recht om hun stem te laten horen en hun toekomstige situatie te verbeteren. Daar is volgens Unicef onderwijs voor nodig, een basisrecht voor iedereen.

In de campagne gaat Tom Waes de grootste uitdaging uit zijn leven aan. Hij roept iedereen op om samen met Unicef 57 miljoen kinderen naar school te sturen. Die 57 miljoen kinderen hebben vandaag niet de kans om naar school te gaan, hoewel ze daar volgens artikel 28 van het kinderrechtenverdrag  recht op hebben. De school is volgens Unicef een plek waar ze leren, spelen en groot worden. Ze ontwikkelen er comptetenties die ze nodig hebben als ze volwassen zijn. Te midden van rampen en conflicten kan de school ook een haven van rust zijn.

Meer informatie vind je op de website van Unicef.

SOS Kinderdorpen wil in zijn campagne opkomen voor onvoorwaardelijke zorg voor alle kinderen.  Uit een nieuw rapport van de organisatie blijkt dat kinderen die geen onvoorwaardelijke zorg en liefde krijgen in hun eerste levensjaren, minder goed presteren op school. Ze zouden ook meer concentratieproblemen hebben en minder sterke sociale vaardigheden ontwikkelen.

SOS Kinderdorpen, een internationale ngo die zich inzet voor kinderen zonder ouderlijke zorg en kinderen uit ‘risicovolle’ gezinnen, heeft berekend dat vandaag 220 miljoen kinderen wereldwijd, of 1 op 10, opgroeien in kwetsbare familiale omstandigheden. Daarbij gaat het over kinderen die om verschillende redenen niet bij hun ouders opgroeien of over kinderen waarvan de ouders niet tegemoetkomen aan de fundamentele fysieke en emotionele noden van hun kind. In België is dit het geval bij 1 kind op 25.

Met een  filmpje onder de slogan : "Toon ons hoeveel je mama of papa om je geeft" willen ze het publiek bewust maken van de problematiek en daar steun voor vragen.

Het campagne filmje vind je hier.

Bekijk hier de repotage van "Karrewiet"

Video player inladen...

Meest gelezen