VS bombardeert Afghaanse drugslaboratoria om taliban op droog zaad te zetten

De taliban financieren hun strijd in Afghanistan door de opbrengst van opium en heroïne en daar wil de VS met een nieuwe strategie paal en perk aan stellen.

AP2011

De bombardementen vonden plaats in de zuidelijke provincie Helmand en waren gericht tegen laboratoria en kweekvelden voor opium van de islamistische rebellengroep taliban. Er nam ook een F-22 Raptor deel aan de bombardementen.

Volgens VS-generaal John Nicholson zijn de luchtaanvallen een eerste stap in een nieuwe strategie die in augustus was aangekondigd door president Donald Trump. Die wil met gerichte bombardementen op druginstallaties de financiering van de rebellengroep taliban afsnijden.

Vorig jaar zou de opbrengst van opium in Afghanistan bijna verdubbeld zijn en een groot deel daarvan is in handen van de taliban. Die zouden in dat jaar zelfs 200 miljoen dollar verdiend hebben door de kweek van opium. Met 9.000 ton per jaar is Afghanistan volgens de Verenigde Naties de grootste producent van opium ter wereld.

De stijging van de productie in dat land wordt mogelijk omdat de taliban delen van het platteland heroverd hebben op het Afghaanse leger. Volgens de VS evolueren de taliban steeds meer in de richting van een criminele drugsbende die net terrein wil veroveren om meer te kunnen verdienen aan de opiumproductie.

Meest gelezen