Welke stad haalt de Europese agentschappen uit Londen binnen?

Als gevolg van de brexit moeten twee Europese agentschappen verhuizen van Londen naar het vasteland. 16 steden zijn kandidaat om het Europese Geneesmiddelen­bureau te huisvesten. Voor de Europese Bankenautoriteit zijn er 7 kandidaten. De stemming is geheim, en wordt hier en daar vergeleken met het Eurovisiesongfestival. 

Op 29 maart 2019 om middernacht is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Daarom moet er nu al beslist worden over de nieuwe locatie van de twee EU-agentschappen die nu nog in Londen gevestigd zijn. Het personeel en de hele infrastructuur moeten verhuizen, en intussen mag de werking van de agentschappen niet stilvallen. 

In totaal hebben zich 19 steden kandidaat gesteld om het Europese Geneesmiddelenbureau te huisvesten. Voor de Europese Bankenautoriteit zijn er maar 8 kandidaten. België heeft Brussel voorgesteld, zowel voor het Geneesmiddelenbureau als voor de Bankenautoriteit. Vandaag echter hebben Malta, Ierland en Kroatië aangekondigd hun kandidatuur in te trekken.

(lees verder onder de kaart)

Dat er voor het Geneesmiddelenbureau meer kandidaten zijn, hoeft niet te verbazen. De 900 goedbetaalde werknemers en hun familie zorgen voor inkomsten. Maar elke jaar vergaderen ook zowat 36.000 experten in het agentschap, over de erkenning van nieuwe geneesmiddelen voor de hele Europese Unie. Zij komen met het vliegtuig, overnachten op hotel, gaan op restaurant, wat ook een boost is voor de lokale economie.  De aanwezigheid van het agentschap zou ook farmaceutische bedrijven kunnen aanlokken. 

Als het van het personeel van het Geneesmiddelenagentschap afhangt, wordt Amsterdam hun nieuwe werkplek. Oost-Europese landen willen echter dat ook met de "geografische spreiding" rekening wordt gehouden: daarom is de Slovaakse hoofdstad Bratislava ook een van de kanshebbers. Andere steden die getipt worden zijn Milaan, Kopenhagen en Stockholm.

België heeft campagne gevoerd voor Brussel, met onder meer de nabijheid van de Europese instellingen als troef. Maar dat is wellicht eerder een handicap, onze economie profiteert nu al veel van de aanwezigheid van de EU in Brussel.  

Ministers van de 27 EU-landen moeten deze namiddag beslissen welke stad de buit zal binnenhalen. De stemming is geheim, en daardoor compleet onvoorspelbaar.  Het doet ook wat aan het Eurovisiesongfestival denken. In de eerste stemronde mag elk land 6 punten geven: 3 voor nummer 1, 2 voor nummer 2 en 1 voor nummer 3. Wanneer in de eerste ronde een stad 14 keer 3 punten krijgt, dan is dat de winnaar.  Wanneer dat niet het geval is, komt er een tweede stemronde met de 3 beste steden. In de tweede stemronde heeft elk land 1 stem: wie 14 stemmen haalt, is de winnaar. Als het nodig is, volgt nog een derde ronde tussen de 2 beste kandidaten. En als er dan nog een ex aequo is,  komt er een ... loting.

De voorbije weken en maanden is er druk campagne gevoerd. Landen proberen bondgenoten te vinden en allianties te smeden. Nederland heeft ex-minister Wouter Bos op pad gestuurd om te lobbyen voor Amsterdam. “Als het om een Eurovisiesongfestival gaat, dan staan wij hier met een verdomd goed liedje”, vindt Bos zelf (zie video onderaan). Bij ons voerde minister van Buitenlandse Zaken Reynders campagne voor Brussel. 

De stemming verloopt in twee delen. Eerst gebeurt de stemming over het Europees Geneesmiddelenbureau. Pas daarna wordt beslist waar de Europese Bankenautoriteit naartoe zal verhuizen. 

Video player inladen...

Meest gelezen