Meer Walen aan het werk in Vlaanderen dan Vlamingen in Wallonië

Er werken beduidend meer Walen in Vlaanderen (4,4%) dan Vlamingen in Wallonië (1,3%, zie grafiek onderaan). Dat blijkt uit cijfers van de VDAB en Forem (de ‘Waalse VDAB’). Vlamingen blijken ook in het algemeen meer honkvast: 1,4% werkt in het buitenland, bij de Walen is dat 4,5%.

Brussel trekt ongeveer even veel Waalse (11,1%) als Vlaamse (9,6%) werkenden. Uit de cijfers van Forem blijkt verder dat werknemers uit Waals-Brabant het vaakst in Brussel of Vlaanderen terechtkomen. Een derde van de Waals-Brabanders heeft een baan in Brussel, 9% steekt de taalgrens over naar Vlaanderen.

Wallonië kent ook opvallend veel werknemers die de landsgrenzen oversteken. 51.000 Walen doen dat. In de provincie Luxemburg werken drie op de tien werknemers in het Groothertogdom Luxemburg. In Duitstalig België gaat 16% werken in Duitsland.

Meest gelezen