Zwangere vrouwen krijgen advies om na 28 weken niet op de rug in te slapen

Vrouwen kunnen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap maar beter vermijden om op hun rug in te slapen, om de kans op een doodgeboren kindje zo klein mogelijk te houden. Dat blijkt uit een nieuw, groot onderzoek, waarvan de resultaten eerdere onderzoeken bevestigen.

De conclusie van de wetenschappers is dat inslapen op je rug na 28 weken zwangerschap 2,3 keer meer kans geeft om een doodgeboren kindje ter wereld te brengen. De onderzoekers benadrukken dat het het belangrijkst is in welke positie je inslaapt, en dat vrouwen die wakker worden op hun rug zich geen zorgen moeten maken.

Het rapport werd gepubliceerd in the British Journal of Obstretics and Gynaecology (BJOG) en zou volgens de auteurs van de studie het grootste in zijn soort zijn. De bevindingen bevestigen eerdere research in Nieuw-Zeeland en Australië.

Het onderzoek is het grootste in zijn soort tot nu toe, en bevestigt eerdere onderzoeken

Professor Alexander Heazell van het St Mary's Hospital in Manchester, die het onderzoek leidde, raadt zwangere vrouwen na 28 weken aan om altijd op hun zij in te slapen, ook als ze maar een tukje doen overdag. "Maar ik wil niet dat vrouwen nu gaan denken 'O mijn God, ik heb mijn baby iets vreselijks aangedaan'", wanneer ze op hun rug wakker worden", vertelde hij op de BBC.

De inslaappositie is het belangrijkst, omdat je daar het langste in blijft liggen. "En daar kan je ook iets aan doen. Je kan niks doen aan hoe je wakker wordt."

Zwangere vrouwen moeten vooral niet in paniek slaan wanneer ze op hun rug wakker worden

Alexander Heazell leidde het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in 41 verschillende kraamklinieken over het Verenigd Koninkrijk, en kreeg de medewerking van een 1.000 tal vrouwen. De slaapgewoontes van 291 vrouwen die een doodgeboren kindje kregen (na minimaal 28 weken zwangerschap) werden vergeleken met die van 733 gemonitorde zwangere vrouwen.

De deelnemende vrouwen hielden nauwkeurig hun slaapgewoontes bij, al van voor ze zwanger werden, tot en met de nacht voor ze het doodgeboren kindje kregen.

Er werd geen relatie ontdekt tussen doodgeboortes en de grootte van het kindje, of het gewicht van de moeder

De resultaten zijn opvallend: vrouwen die de nacht voor de doodgeboorte op hun rug waren ingeslapen, hadden er 2,3 keer meer kans toe dan vrouwen die op hun zij insliepen. Algemeen zou 3,7 procent van de doodgeboortes kunnen worden toegeschreven aan inslapen op de rug.

De link tussen de inslaappositie en doodgeboorte wordt niet beïnvloed door het tijdstip in de zwangerschap na 28 weken, de grootte van de baby, of het gewicht van de moeder, besluiten wetenschappers. Vrouwen die 's nachts één keer of meer opstonden om naar het toilet te gaan, hadden iets minder kans op vroeggeboorte.

De kans blijft klein

Voor alle duidelijkheid: de kans op een doodgeboren kindje blijft heel klein. In Groot-Brittannië zou het gaan om 1 op de 225 zwangerschappen. Volgens de onderzoekers zouden elk jaar 130 baby'tjes gered kunnen worden als vrouwen op hun zij zouden inslapen.

Meest gelezen