Videospeler inladen...

"De situatie van migranten en vluchtelingen op de Griekse eilanden moet dringend verbeteren"

Met de winter in aantocht is er dringend een plan nodig voor de vluchtelingen en migranten die vastzitten op de Griekse eilanden, vindt Petra De Sutter. Die zit namens Groen! in de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie. Zij roept de Europese en Griekse overheid op iets te doen, voor er opnieuw doden vallen op de eilanden. De Sutter deed haar oproep in Terzake.

De Griekse eilanden zijn al een tijdje uit de media verdwenen, zei De Sutter. Maar er komen nog elke dag 100 tot 200 migranten en vluchtelingen aan, het cijfer gaat zelfs weer in stijgende lijn. En de situatie in de kampen daar is erbarmelijk, zegt ze. Dat bleek ondanks opnieuw uit een rapport van Artsen zonder Grenzen. De mensen in die kampen zijn al getraumatiseerd door wat ze in hun thuisland en op de vlucht meemaakten, en hebben dus vaak grote psychische problemen. Maar de zorg in de Griekse kampen is absoluut ontoereikend, zegt De Sutter. En er is ook veel geweld, fysiek en seksueel geweld.

Vorige winter viel er sneeuw op de eilanden, en stierven er zes mensen, zegt De Sutter. Het is dus dringend tijd voor een plan, vindt ze. En ze roept de Griekse, maar ook de Europese overheid op om daar werk van te maken. De kampen zijn overvol, zegt ze. Maar de asielzoekers raken niet doorgestroomd naar het vasteland, omdat de asielprocedures veel te traag verlopen. De Sutter beschuldigt de Griekse overheid ervan de eilanden als een buffer te gebruiken. Maar ook Europa komt zijn beloften niet na, zegt De Sutter, om de vluchtelingen te herverdelen. Het is duidelijk, zegt ze, dat de situatie op de Griekse eilanden gebruikt wordt om mensen af te schrikken om naar Europa te komen.

Op dit moment zitten 15.000 mensen vast op de Griekse eilanden, zegt De Sutter. Sommigen al langer dan een jaar. De kampen zijn een soort gevangenissen geworden, vindt ze, waar mensen in een uitzichtloze situatie blijven vastzitten. Het systeem dat Europa heeft uitgedokterd om de vluchtelingencrisis aan te pakken, werkt gewoon niet, besluit De Sutter.

Vluchteling op Lesbos: "Er zijn te veel mensen, er is hier niets voor hen"

Herbekijk hieronder de reportage van "Terzake" over de toestand op het Griekse eiland Lesbos.

Videospeler inladen...

Meest gelezen