15 dagen blokkade Jemen: “Brandstof, voedsel en medicijnen raken op"

Op 6 november heeft Saudi-Arabië een blokkade ingesteld waardoor er geen hulpgoederen meer in Jemen geraken. Hulporganisaties zijn geschokt door de onverschilligheid van de internationale gemeenschap en willen dat de blokkade zo snel mogelijk opgeheven wordt. “Het is onverantwoord om een ganse bevolking te gijzelen voor militaire en politieke doeleinden.”

Hulporganisaties zijn geschokt door de onverschilligheid van de internationale gemeenschap. Sinds de blokkade die op 6 november werd ingevoerd door Saudi-Arabië kunnen ze hun goederen niet meer tot in Jemen krijgen. De hulporganisaties willen dat de blokkade zo snel mogelijk opgeheven wordt zodat de crisissituatie in het land niet verder escaleert. 

“Door de blokkade kunnen tonnen medicatie en voedsel Jemen niet in, alles staat aan de grenzen. Saudi-Arabië zegt wel dat het wil helpen, maar daar merken we niets van aan de grens. Wat toegelaten wordt is te weinig, er geraken geen grote hulpvoorzieningen door. Deze blokkade heeft een enorm negatieve impact op alles wat we doen“, zegt Catherine De Bock van Oxfam. 

AFP or licensors

Uitbraak cholera

Hulporganisaties zijn ook ernstig bezorgd over een nieuwe uitbraak van cholera en andere door water overgebrachte ziekten. UNICEF waarschuwt dat ze nog maar voor 15 dagen difterievaccins in stock hebben, als het vaccin hen niet tijdig bereikt lopen een miljoen kinderen het risico op ziekten die te voorkomen zijn, schrijven ze in een verklaring.  

“In Jemen zijn er op zes maanden tijd meer dan 900.000 gevallen van cholera gemeld. Dit zijn cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie die dateren van voor de blokkade. Omdat we nu nog meer problemen hebben met het aanvoeren van proper water, zal de situatie enkel verergeren”, vreest De Bock. 

AFP or licensors

Tekort aan brandstof

Er heerst ook een groot brandstoftekort door de blokkade. “De eerste dag na de blokkade zag je al een stijging in brandstofprijzen van 60 procent. Mensen zijn massaal brandstof gaan stockeren”, aldus De Bock. 

“Brandstof is essentieel. Alles hangt af van brandstof: het transporteren van voedsel, proper water, maar ook van medische hulpgoederen”, meldt Bart Janssens van Artsen Zonder Grenzen. Ook zij klagen de situatie in Jemen aan. “Wij ondersteunen in totaal 18 ziekenhuizen. Als het zo verder gaat komen de medische supplementen in het gedrang.”

Zonder voldoende brandstof moeten ziekenhuizen afdelingen sluiten en worstelen ze om de intensivecareafdeling open te houden, kaarten de hulporganisaties aan. Janssens uit dan ook scherpe kritiek. “De Saoedische regering neemt een onaanvaardbare positie in. Het is onverantwoord om een ganse bevolking te gijzelen voor militaire en politieke doeleinden.” 

AFP or licensors

Miljoenen Jemenieten afhankelijk van hulp

In Jemen zijn 20,7 miljoen mensen, meer dan 75 procent van de bevolking, afhankelijk van hulp. Bijna 10 miljoen daarvan leven in acute nood volgens cijfers van de Verenigde Naties uit 2017. 

In Jemen woedt al sinds 2014 een felle burgeroorlog. De blokkade werd ingesteld op 6 november, nadat de Saudi's in de buurt van Riyad een ballistische raket hadden onderschept die zou afgevuurd zijn door de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen.

Sophie Kip

Meest gelezen