Video player inladen...

Antwerpen verbiedt conservatief-islamitische lezingen in gemeenschapscentrum

De wekelijkse bijeenkomsten van een conservatief-islamitisch prediker in gemeenschapscentrum Den Tir in Antwerpen, mogen niet verder doorgaan. Dat heeft het stadsbestuur beslist. In zalen van de stad Antwerpen mogen geen "religieuze activiteiten" plaatsvinden. Volgens Antwerps schepen Fons Duchateau werd de zaal gehuurd onder valse voorwendselen.

Ali Houri is een van de twee Nederlandse predikers die gevolgd worden in een reportage van de Nederlandse televisie. In de reportage wordt gezegd dat jongeren niet naar plekken mogen gaan waar alcohol geserveerd wordt, dat ze geen zijde mogen dragen en dat ze beter niet naar muziek luisteren.

De reportage veroorzaakte heel wat ophef, onder meer omdat er beelden te zien zijn van dergelijke lezing in het stadhuis van Genk. Kandidaat burgemeester van Genk Zuhal Demir (N-VA) vond het schandalig dat dit in een gebouw kon eigendom van de stad.

Niet veel later blijken beide sprekers ook regelmatig in Antwerpen lezingen te geven. "Religieuze bijeenkomsten in gebouwen van de stad Antwerpen zijn verboden", zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen voor Diversiteit in Antwerpen.  Volgens de schepen werd gemeenschapscentrum Den Tir onder valse voorwendselen gehuurd. Er vonden wekelijks lezingen plaats met Houri, maar die worden nu verboden.

In totaal zouden er twaalf lezingen plaatsvinden in Den Tir, acht daarvan zijn al geweest. De laatste vier worden nu dus geannuleerd door de stad.

Meest gelezen