Video player inladen...

Antwerps drijvend erfgoed onder de hamer

In Antwerpen zijn drie Flandria-rondvaartboten geveild. De eigenaar Brabo wil van de schepen af omdat hij zich wil focussen op de kerntaken: beloodsing in de haven van Antwerpen en het aan- en afmeren van schepen. Er vaart nu nog één Flandria-schip rond in Antwerpen. Dat werd eerder dit jaar overgenomen door ondernemer Philip De Prest.  

De Flandria’s zijn een stukje Antwerps maritiem erfgoed. Ruim negentig jaar bood rederij Flandria pleziervaarten op de Schelde aan. Veel mensen trokken er vroeger in het weekend met de familie of vrienden op uit en ook heel wat scholen planden uitstapjes op de Schelde. In 2011 nam Studio 100, de producent van kinderprogramma’s en uitbater van Plopsaland, de noodlijdende rederij over met de bedoeling om er weer een winstgevend bedrijf van te maken. Maar dat is niet gelukt. Het aantal geïnteresseerden in een pleziertocht op de Schelde liep al jaren achteruit.  

Hoogdagen van Flandria

Toch heeft Flandria hoogdagen gekend. Het schip Flandria 16, dat jaren voor de rede van Antwerpen lag aangemeerd, staat bekend als La Pérouse: een chic restaurant dat ooit 2 Michelinsterren had. Niet alleen de havenbonzen staken er de voeten onder tafel. Ook de groten der aarde kwamen er geregeld dineren en genieten van het uitzicht op de stad en het water.

Maar vandaag kon het schip op minder belangstelling rekenen. Het is het oudste van de drie schepen en ook het grootste. Mogelijk heeft dat kandidaat-kopers tegengehouden. 56.000 euro heeft iemand geboden voor het vroegere pronkstuk van de Flandria-vloot. Het is nog niet duidelijk of dit genoeg is voor eigenaar Brabo. Die zal in de komende 48 uur beslissen of hij het schip voor dit bedrag van de hand doet of niet.

Internationale belangstelling

De Flandria 1, het jongste en kleinste schip, kon op de grootste belangstelling rekenen tijdens de veiling en klokte af op 80.300 euro. Volgens Joris Hullenkremer van veilingbedrijf Troostwijk was er internationale belangstelling voor de drie schepen.

“Op de kijkdagen hebben we mensen uit verschillende landen ontmoet. Maar de biedingen vanmiddag kwamen toch vooral uit België en Nederland. Flandria is daar dan ook een begrip.”  Eigenaar Brabo is tevreden met dit bod. Dat ligt volgens Brabo boven de schrootwaarde waardoor de kans reëel is dat het schip in de toekomst in de buurt opduikt.

Wat er met Flandria 18, een groot schip dat voor havenrondvaarten werd gebruikt, gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Er is 47.000 euro voor geboden. Bij Brabo wordt ook hierover nog beraadslaagd. Het is dus nog niet zeker of het schip binnenkort Antwerpen zal verlaten.

De veiling duurde wat langer dan voorzien, omdat er telkens tegen sluitingstijd een nieuw bod bij kwam. Wie de (kandidaat-)kopers zijn, is nog niet vrijgegeven.

Bekijk de video met nostalgische beelden over de Flandriaboten

Video player inladen...

Meest gelezen