De ene tonijn is de andere niet. Welke soorten zijn niet of minder bedreigd en welke mag u wél met een gerust hart eten?

Eet u graag tonijn, dan heeft u misschien al opmerkingen gekregen dat tonijn een bedreigde diersoort is die u best niet te veel eet. Dat klopt gedeeltelijk. Er bestaan veel verschillende tonijnsoorten en die zijn niet allemaal bedreigd. De kans dat u de meest bedreigde soort, de blauwvintonijn, op uw bord krijgt is trouwens zeer klein. Die tonijnsoort is peperduur en wordt bijna volledig opgekocht voor de Japanse markt.

Tonijn wordt ook bij ons graag gegeten en wordt gebruikt in tonijnsla, pastagerechten, in sushi of als gegrilde tonijnsteak. Dat het niet goed gaat met tonijn, weten veel mensen. Maar er bestaan wel 20 soorten tonijn en die zijn niet allemaal even bedreigd. Hoe weet u welke tonijnsoort u best koopt of eet?

De blauwvintonijn, de meest bedreigde soort, is een peperdure delicatesse, vergelijkbaar met kaviaar. De prijs per kilogram kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Het spreekt voor zich dat u de blauwvintonijn dus niet zomaar op uw bord zal krijgen. Veel restaurants en supermarkten verkopen in de plaats een goedkopere soortgenoot: de geelvintonijn. 

Bij ons wordt geelvintonijn vooral verkocht in blik, als filet (vers of gerookt), als steak of in sushi. Geelvintonijn komt nog vaker voor in alle tropische of gematigde zeeën, en ook in de Middellandse Zee. Toch heeft de geelvintonijn ondertussen een gevoelige status gekregen op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN. Meer en meer wordt de geelvintonijn ook overbevist sinds de beperkte vangstquota van de blauwvintonijn.

De echte bonito, gestreepte tonijn of skipjacktonijn is de meest gevangen tonijnsoort wereldwijd. Deze tonijnsoort is voorlopig nog in overvloed aanwezig in alle tropische en gematigde zeeën. Dat komt omdat de vrouwtjes zich veel sneller en vaker voortplanten dan bijvoorbeeld de blauwvintonijn. De echte bonito is daarom ook veel goedkoper en wordt vooral gebruikt voor tonijn in blik of voor goedkope tonijnbereidingen. Hij wordt ook als verse vis verkocht. 

Helaas is het niet altijd even eenvoudig om te weten welke tonijnsoort u exact koopt. Bij verse of diepgevroren visproducten moet volgens de Europese wet de precieze soortbenaming vermeld zijn op het etiket. Maar vaak worden de benamingen van de verschillende tonijnsoorten door elkaar gehaald. 

U doet er sowieso goed aan om verse tonijn en andere verse vis te kopen met een MSC-label. Dat is een internationaal keurmerk dat garandeert dat de vis op een duurzame manier gevangen is. 

De vijf meest verkocht tonijnsoorten

Meest gelezen