Videospeler inladen...

Demir in de clinch met ex-rapper Tounssi: "Ik keur uw project af, u ontneemt kansen aan jongeren"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) blijft bij haar harde woorden over de conservatief-islamitische lezingen die hebben plaatsgevonden in Antwerpen en Genk. "Ik keur uw project gewoon af, u ontneemt kansen aan jongeren", zegt ze in "Van Gils en gasten" aan Abid Tounssi, een voormalige rapper die een van de sprekers was op de lezingen. Die noemt de hele heisa overdreven.

"Ik wil niet dat we onze jongeren door dergelijke boodschappen afsnijden van de samenleving", zegt Demir. "Als ik hoor in de reportage (van het Nederlandse "Nieuwsuur", red.) over een meisje dat zegt dat ze gestopt is met haar studies in mode omdat het niet meer past binnen haar geloof, dan vind ik dat een verspilling van talent. We doen net heel veel om die gelijke kansen te promoten. Dit gaat in tegen ons samenlevingsmodel van verbinden."

Tounssi toont begrip voor de verontwaardiging van Demir, maar hij vindt de kritiek onterecht en de reacties overdreven. Volgens hem worden zijn woorden uit zijn context getrokken en wordt er ook "met een bepaalde perceptie" gekeken naar het hele verhaal. "Alles wordt op een hoopje gegooid."

De voormalige rapper vindt het ook "beledigend" dat Demir het op Twitter had over "religieuze gekken die haat zaaien". "Ik zou willen dat u eerst het gesprek aangaat in plaats van ons eerst beledigt", zegt hij. Maar de staatssecretaris blijft bij haar woorden. "Als iemand tegen de gelijkheid van man en vrouw is en zegt: "We gaan niet meer naar verjaardagsfeesten, we gaan niet meer op café, we gaan geen muziek meer luisteren", dan bent u een religieuze gek."

Lees hier meer over de reactie van Abid Tounssi op de commotie over zijn voordracht.

Meest gelezen