Dure medicijnen tegen een zeldzame ziekte: uw apotheker maakt ze voortaan zelf voor een fractie van de prijs

Apothekers mogen sinds kort zélf een aantal medicijnen maken voor zeldzame ziektes en aandoeningen. Deze maand is er een vergunning gegeven voor een eerste medicijn, in de loop van volgend jaar volgen er nog. Dat schrijft De Morgen. "Dit is geen wereldnieuws," zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), "maar voor een kleine groep mensen maakt het een groot verschil."

Medicijnen voor zeldzame ziektes zijn vaak erg duur. Het kost veel om die geneesmiddelen industrieel te produceren, verpakken en vervoeren voor een kleine groep mensen. Maar voor een tiental ziektes en aandoeningen is er nu een oplossing: apothekers mogen de pillen of zalfjes voortaan zelf maken - een "magistrale bereiding" heet dat- en zo worden ze veel goedkoper voor de patiënten.

Voorlopig is er één stof vergund voor zo'n magistrale bereiding: propranolol, een stof die in een siroop zit tegen hemangiomen of aardbeivlekken. "In ons land zijn er een honderdtal patiënten die dat middel gebruiken," zegt Lieven Zwaenepoel van de APB. In de loop van volgend jaar zullen er nog meer stoffen vergund worden, zodat apothekers ook voor een tiental andere ziektes bereidingen kunnen maken. Over welke ziektes dat zijn, blijft de APB nog discreet.

Voor de patiënt zijn er twee grote voordelen. Ten eerste de prijs. De siroop tegen aardbeivlekken kost 200 euro als die industrieel geproduceerd is. Maakt de apotheker die zélf, dan kost een flesje amper 20 euro. Maar is nog meer, zegt Zwaenepoel: "Patiënten hoeven geen gekke toeren meer te doen om aan hun geneesmiddel te geraken. Ze kunnen in de apotheek in hun dorp of wijk terecht. Alle apothekers in België zijn in staat om zo'n bereiding op een kwalitatieve manier te maken."

Geen wereldnieuws, wel een goede oplossing

De zeldzame ziektes waarover het hier gaat zijn niet de meest spectaculaire, zegt de APB: "Voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet om peperdure medicijnen tegen zeldzame kankers. Het zijn eerder eenvoudige bereidingen die met makkelijk beschikbare grondstoffen kunnen gemaakt worden. We gaan hiermee het wereldnieuws niet halen, maar voor die kleine groep patiënten is het wel een heel praktische oplossing."

Meest gelezen