Videospeler inladen...

Ex-rapper Abid Tounssi reageert op heisa: "Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken"

"Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken." Dat zegt de voormalige Nederlandse rapper Abid Tounssi over de heisa die is ontstaan na conservatief-islamitische lezingen in Antwerpen en Genk. Tounssi was daarbij een van de sprekers. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) had het over "religieuze gekken die haat zaaien". Daar klopt niets van, reageert Tounssi in "De wereld vandaag". "Wat ik heb gezegd, is uit zijn context getrokken."

De commotie ontstond na een uitzending van het Nederlandse nieuwsprogramma "Nieuwsuur". Daarin was te zien hoe de sprekers op de lezing moslims afraden om muziek te beluisteren of naar plaatsen te gaan waar alcohol wordt geschonken. De lezing werd bij ons gegeven onder meer in Genk en Antwerpen. Tounssi vertelde er zijn persoonlijke verhaal over hoe hij zijn voormalige leven als rapper Salah Edin heeft afgezworen.

Tounssi is niet opgezet met het beeld dat in "Nieuwsuur" werd opgehangen. Volgens hem is er heel selectief geknipt. "Nieuwsuur heeft vier of vijf uur aan beeldmateriaal gemaakt. Daar wordt dan een item van 7 minuten van gemaakt. Men neemt er de dingen uit die voor hen sensationeel zijn. Wat ik heb gezegd, is uit de context getrokken." 

De Nederlander haalt ook aan dat de sprekers voor de lezing in Genk gescreend waren door de burgemeester en dat er een agent aanwezig was die geen opmerkingen heeft gemaakt. Volgens de Nederlander is de ophef dan ook politiek gekleurd. "Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken. Ze moet terug naar school."

"Ik ben geen salafist"

Tounssi spreekt tegen dat mannen en vrouwen bij de lezingen gescheiden moeten zitten. Hij nuanceert dat hij moslims afraadt om muziek te beluisteren. "Ik wil niet meer dat mensen naar mijn muziek luisteren", zegt hij, verwijzend naar vrouwonvriendelijke teksten. Hij raadt voorts af om naar muziek "met verderf" te luisteren. "Als nummers over alcohol of drugs gaan, dat verheerlijken, dan ben ik het daar niet mee eens. Dat is mijn mening."

"Bij de politie van Amsterdam word ik uitgenodigd om met jongeren te spreken die moeilijk zijn in de omgang. Dat is dezelfde voordracht. Ik word ook uitgenodigd door scholen of universiteiten. Het gaat niet over spiritualiteit, het gaat over mijn persoonlijke verhaal. Er komt ook een stukje religie bij kijken, maar dat wordt uitvergroot." Zijn lezing is niet enkel gericht op moslims, zegt hij. "Er komen ook fans uit mijn vorige leven die willen weten waarom ik ben gestopt."

Tounssi wil duidelijk stellen dat hij geen islamoloog of prediker is. Hij wil zo het onderscheid maken met Ali Houri, die samen met hem in Genk was voor de lezing. Maar hij neemt ook geen afstand van Houri, die omstreden is onder meer omdat hij via Facebook opgeroepen heeft om geld te storten voor de familie van een terreurverdachte.

Als nummers over alcohol of drugs gaan, dat verheerlijken, dan ben ik het daar niet mee eens.

Abid Tounssi

Tounssi erkent dat hij jongeren adviseert om plaatsen te mijden waar alcohol geschonken wordt. Maar daar ziet hij niets fouts in. "Is alcohol de standaard voor de maatschappij? Ik heb zelf drank en drugs gebruikt. Is het fout om te zeggen dat ik daarmee wil stoppen?" De kritiek is dat hij jongeren zo buiten de maatschappij duwt en dat hij integratie moeilijker maakt. Maar dat verbaast Tounssi. "Wat heeft integratie hiermee te maken?", vraagt hij zich af.

"Ik ben geen salafist, ik ben een moslim. Ik volg geen bepaalde stroming, ik volg wat uit de koran komt", besluit de voormalige rapper.

Tounssi en Demir in de clinch in "Van Gils en gasten"

Later op de avond was Tounssi te gast in "Van Gils en gasten", samen met staatssecretaris Demir. Die bleef bij haar harde woorden. Bekijk het geanimeerde gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen