Vakbonden: weinig effect MyPension als er puntensysteem voor pensioen komt

De drie grote vakbonden zeggen dat de berekening van individuele pensioenen via de website MyPension een "maat voor niets" is, omdat die geen correcte raming kan geven zodra een puntensysteem is ingevoerd. Daardoor heeft het volgens de bonden weinig effect om nu al berekeningen uit te laten voeren.

De regering is van plan om in de toekomst per gewerkt jaar punten te geven. Op basis van het aantal punten, wordt dan het pensioen berekend.  Wie zwaarder werk doet, krijgt bovendien meer punten per jaar. Ook de levensverwachting en economische ontwikkelingen zouden een rol spelen. Volgens de bonden is dan eigenlijk pas een paar jaar voordat iemand met pensioen gaat duidelijk hoe hoog de uitkering echt zal zijn.  

"Dit is een maat voor niets", zegt Miranda Ulens, federaal secretaris van de socialistische vakbond ABBV. "Deze regering wil een nieuw systeem invoeren, waardoor mensen moeilijker een waardig pensioen op kunnen bouwen. Daar hebben wij kritiek op. Tegelijkertijd is nu al wel een berekening te maken, maar die zal door de invoering van een nieuw systeem geen correcte raming geven."  

"Kers op de taart"

Ulens looft wel de inspanningen van de administratie voor de pensioenen om via MyPension berekeningen te kunnen zien. "Dat het geraamde pensioenbedrag vandaag online komt, is de kers op de taart", staat ook in een persbericht van de gezamenlijke vakbonden.

Toch vindt Ulens dat de bonden alert moeten blijven, omdat zij het "fundamenteel oneens" zijn met de plannen voor het puntensysteem van minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). Daardoor zouden ook de inspanningen van het personeel van de pensioenadministratie om MyPension op te zetten, feitelijk ongedaan worden gemaakt, zo denken de bonden.

Meest gelezen