Video player inladen...

150 Syrische vluchtelingen kunnen met humanitair visum naar ons land komen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat 150 Syrische vluchtelingen een humanitair visum geven, in het kader van een project met de erkende kerken en godsdiensten in ons land. Dat meldt het christelijke weekblad Tertio.  

Vanuit Turkije of Libanon zullen de Syriërs op een veilige manier naar België kunnen reizen. Tijdens de asielprocedure zullen ze niet door het overheidsagentschap Fedasil worden opgevangen, maar wel door de geloofsgemeenschappen, die dat ook financieren.

"Wij hebben dit initiatief genomen omdat we niet kunnen toekijken bij het drama dat zich dagelijks in de Middellandse zee afspeelt", zegt Jan De Volder van de Sant'Egidio gemeenschap. "Wij zijn tegen mensensmokkelaars, maar wij vinden wel dat Europa zich niet 100 procent kan afsluiten voor de nood van deze mensen, vandaar deze humanitaire corridor."

De 150 Syrische vluchtelingen zijn geïdentificeerd op basis van “kwetsbaarheid”. Het gaat voornamelijk om gezinnen met kinderen, maar ook om enkele ouderen of personen met een bijzondere medische problematiek.  Er werd ook gekeken naar eventuele banden met ons land. Het gaat om een gemengde groep uit alle geloofsgemeenschappen. Het project wordt in 2018 uitgevoerd.

Francken: "Verheugd dat zo'n operatie wordt opgezet"

Francken tekent morgen om 16 uur een Intentieverklaring met de coördinerende Gemeenschap van Sant’Egidio en alle in ons land erkende kerken en godsdiensten. Ook kardinaal Jozef De Kesel ondertekent de tekst.

"We zetten hiermee ons beleid voort", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in De Ochtend op Radio 1. "We zorgen dat mensen met een humanitair visum naar hier kunnen komen, en we zijn streng tegen mensensmokkelaars en mensen die ons systeem misbruiken."

Francken zegt dat hij acht keer meer humanitaire visa uitreikt dan de vorige federale regering.

Meest gelezen