Video player inladen...

Gemiddeld 40 aangiften per dag van emotioneel misbruik in relatie: "Topje van de ijsberg"

Elke dag stappen gemiddeld 40 mensen in België naar de politie omdat ze emotioneel misbruikt worden in hun relatie. "In beweging tegen geweld - vzw Zijn" lanceert vandaag een campagne om het taboe te doorbreken. "Mensen die emotioneel geweld ervaren, denken vaak: "Ik word niet geslagen, dus er zal niets aan de hand zijn"."

Vorig jaar stapten 17.065 mensen naar de politie omdat ze psychisch geweld ervoeren binnen hun relatie. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Omgerekend - over de laatste acht jaar - gaat het om 40 aangiften per dag. 

En dat is maar het topje van de ijsberg, zegt Koen Dedoncker van "In beweging tegen geweld - vzw Zijn". "Het duurt lang voor mensen naar de politie stappen, gemiddeld zo'n 35 voorvallen. Mensen erkennen het niet, denken: "Ik word niet geslagen, dus er zal niets aan de hand zijn". En hoe bewijs je zoiets. Dus het is nog een zware onderbelichting."

"Heel wat littekens die niet zichtbaar zijn"

Nochtans heeft het grote gevolgen: "Er zijn heel wat littekens die je niet ziet. Stilaan wordt het zelfbeeld afgebrokkeld. Als je altijd maar te horen krijgt dat je niets waard bent, beledigd of geïsoleerd wordt, denk je na een tijd zelf dat je niets waard bent. Dat heeft gevolgen voor je werk, voor je kinderen..."

Om het taboe te doorbreken, lanceert de vzw de campagne #vertederdvernederd. "We willen dat mensen vroeger doorhebben dat er iets niet klopt in hun relatie. Daarom hebben we een zelftest en een toolbox ontwikkeld. Wanneer mensen naar de politie stappen, is het eigenlijk al te laat. Dan heeft het emotioneel geweld zich te diep in de relatie genesteld om het er terug uit te krijgen."

Meest gelezen