Homans wijst lokale besturen op verantwoordelijkheid i.v.m. "sprekers met een bedenkelijk cv"

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vindt het zeer betreurenswaardig dat "sprekers met een zeer bedenkelijk curriculum" van lokale besturen een platform krijgen "voor evenementen die een voedingsbodem zijn voor radicalisering". Ze heeft dat gezegd in het Vlaams parlement. Homans belooft om het met federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te hebben over de wet die haatprediken strafbaar maakt.

"Ik wil hier toch wijzen op de verantwoordelijkheid van de lokale besturen", zegt Homans. "Daarmee schuiven wij onze verantwoordelijkheid niet af, maar het is heel belangrijk dat wij hier ook op inspelen. Deradicalisering gaat niet enkel over de opvolging van ex-Syriëstrijders of het verhinderen dat mensen vertrekken. Het gaat ook om een breder preventief beleid. Het is nu wel gebleken dat dat nodig is."

"Ik kan moeilijk voor 308 Vlaamse gemeenten in het oog houden wat er in de gemeentelijke zaaltjes plaatsvindt. Dat moeten ze zelf opvolgen", aldus Homans. "Lokale besturen zouden zeer expliciet in hun reglement moeten opnemen welke activiteiten er kunnen doorgaan."

Nochtans heeft de conservatief-islamitische Ali Houri een lessenreeks gegeven in een gebouw van de stad Antwerpen, waarvan het reglement nu al stipuleert dat "levensbeschouwelijke activiteiten, erediensten en religieuze activiteiten" niet kunnen." Volgens de Antwerpse schepen van Sociale Zaken en Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) is dat gebeurd "onder valse voorwendselen". Hij laat de lessenreeks overigens meteen stopzetten.

Houri gaf ook al een lezing in Genk, samen met de salafistische prediker Abid Tounssi. Het was over die lezing dat er gisteren commotie ontstond na een tweet van staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).

"Verontwaardiging is niet genoeg"

Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) vindt dat er ook door hogere overheden moet worden opgetreden. "Er is een strafwet die haatprediken vervolgt. U kan minister van Justitie Koen Geens daarop aanspreken en zorgen dat dit echt vervolgd wordt", wierp ze Homans voor de voeten."Het is niet voldoende dat iedereen verontwaardigd is."

"Ik ga ervan uit dat Koen Geens ook wel bij de pinken is en weet wat zich momenteel voordoet", zei Homans. "Maar ik zal hem erop attent maken dat hier ook enige verantwoordelijkheid van hem speelt."

Meest gelezen