Omstreden proces tegen mensenrechtenactivisten in Turkije: internationale artiesten vragen vrijlating

Vandaag gaat in Turkije een omstreden proces tegen 11 mensenrechtenactivisten weer verder. Artiesten zoals Sting en de Chinese kunstenaar Ai Weiwei vragen dat Turkije de aanklacht laat vallen tegen de 11.  Ook in Vlaanderen steunen politici en BV's de actie.   

In Turkije loopt een omstreden proces tegen 11 mensenrechtenactivisten die ervan verdacht worden "lid te zijn van een terreurorganisatie". Het gaat onder meer om de directeur en voorzitter van Amnesty Turkije. Vandaag buigt een Turkse rechtbank in Istanbul zich opnieuw over de terreuraanklacht. In de aanklacht tegen de 11 activisten wordt mensenrechtenwerk bestempeld als "hulp aan terreurorganisaties".

Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty Turkije, werd op 6 juni gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Tien andere activisten, waaronder Idil Eser, de directrice van Amnesty Turkije, werden een maand later gearresteerd. Acht van hen werden bijna vier maanden lang opgesloten in de zwaarst beveiligde gevangenis van Turkije. Vorige maand werden ze vrijgelaten tijdens de eerste hoorzitting maar het proces tegen hen blijft lopen.

Belgische politci en BV's steunen actie

In Vlaanderen steunen onder meer politici zoals Dirk Van der Maelen, Karel De Gucht en Mark Demesmaeker de actie. Ook komiek Bert Gabriëls doet mee: "Als je al kan worden opgepakt omdat je de mensenrechten van anderen probeert te verdedigen, dan is het einde helemaal zoek", aldus Gabriëls.

De Belgische regering heeft zich meermaals uitgesproken voor het intrekken van de aanklachten tegen de 11 mensenrechtenverdedigers. Een missie van het federale parlement met vertegenwoordigers van zowat alle partijen bracht eerder een solidariteitsbezoek aan Amnesty in Turkije.

Meest gelezen