VRT NWS

Krakers verlaten huis aan Stapelplein in Gent

De Roma die sinds het begin van deze maand een pand aan het Gentse Stapelplein kraakten, zijn vertrokken. Dat deden ze vrijwillig.

Vanmorgen heeft de politie vastgesteld dat de krakers die het pand aan het Gentse Stapelplein bezetten, weg zijn. De krakers zijn uit eigen beweging vertrokken en hebben volgens de eerste vaststellingen het pand relatief netjes achtergelaten.

"Deze ochtend zijn we langs gegaan en hebben we geconstateerd dat de krakers weg zijn", zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie. "We hebben ook de eigenaars verwittigd en gevraagd om het huis slotvast te maken".

Begin deze maand hadden de Roma zigeuners het huis gekraakt. De politie kon de groep er niet uitzetten omdat het kraken van een onbewoond pand onder de toen geldende wetgeving niet strafbaar was. Wel werden er verschillende onderzoeken gevoerd naar andere strafbare feiten.

Zo opende het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek naar het gedrag van de krakers die een televisieploeg van de VRT agressief hadden benaderd. Het pand werd in de nacht van vrijdag 3 november op zaterdag 4 november ook nog bestormd door een twintigtal gemaskerde mensen.

Sinds vorige week is er een strengere wet van kracht die het gemakkelijker maakt krakers uit te zetten.

Meest gelezen