Video player inladen...

Meer dan 10.000 mensen betogen tegen beleid van Michel in Luik

Meer dan 10.000 mensen zijn vandaag in het Avroy-park in Luik bijeengekomen om te protesteren tegen het beleid van de federale regering van premier Charles Michel (MR). Tot de betoging was opgeroepen door de socialistische en de christelijke vakbond. De optochten naar het park verliepen zonder incidenten, zei de politie van Luik.

In de toespraken die in het park gegeven werden, waren onder meer de federale ministers van Volksgezondheid en van Pensioenen, Maggie De Block (Open VLD) en Daniel Bacquelaine (MR) kop van jut. Bacquelaine werd een "leugenaar" genoemd.

De Franstalige vleugels van ACV en ABVV en de ziekenfondsen pleitten voor "een meer billijke, evenwichtige fiscaliteit, die tegen fiscale fraude strijdt en tegen de bescherming van de rijken en multinationals".

"Deze actie in Luik is pas een begin en andere regio's volgen ons om bijkomende middelen te eisen voor zorg, onderwijs, non-profit, voor onze overheidsdiensten die onze gemeenschappelijke rijkdom zijn", benadrukte vakbondssecretaris Jean-Marc Namotte (CSC).

Volgens de secretaris-generaal van het socialistische ziekenfonds Solidaris, Pierre Annet, wil de regering-Michel ruim 1 miljard euro besparen op de gezondheidszorg, vooral op medicijnen. "Vandaag stelt één Belg op de vijf gezondheidszorg uit om financiële redenen", benadrukte hij.

Na de toespraken gingen de manifestanten aan het eind van de voormiddag uiteen.

De vakbondsactie had een impact op het openbaar vervoer, het gemeentelijke onderwijs en ook op de privésector, onder meer bij wapenfabriek FN Herstal en bij Safran Aero Boosters in Herstal.  

Meest gelezen