Mogelijk asbest op speelplaats. School twee dagen preventief dicht

De Gemeentelijke Basisschool De Vlinderdreef in Moerbeke-Waas is twee dagen dicht. Mogelijk is er asbest vrijgekomen bij de afbraak van het dak. Er worden metingen uitgevoerd maar zolang er geen zekerheid is over de eventuele verspreiding van asbest, blijft de school gesloten. 385 leerlingen zijn vanochtend naar huis gestuurd.  De eerste testresultaten zijn geruststellend, meldt burgemeester Robby De Caluwé vanavond.

De kleuters van De Vlinderdreef hebben vorige week hun intrek genomen in nieuwe klaslokalen. Het slopen van de oude lokalen was voorzien voor gisteren, maandag. Maar een onderaannemer is al tijdens het weekend begonnen met de afbraak van het dak dat uit asbesthoudende leien bestond. Het verwijderen van die leien is niet helemaal volgens het boekje verlopen. Mogelijk zijn er stukken van de leien op de speelplaats terecht gekomen en dus mogelijk ook asbestvezels. Ook de zakken met bouw- en asbestafval waren tijdens het weekend niet afgevoerd.

Daarop is er maandag al ingegrepen. De speelplaats werd afgesloten en de ouders werden op de hoogte gebracht. Zij kregen een brief dat er mogelijk asbestvezels waren vrijgekomen en dat die aan de kleren en schoenen van de kinderen konden plakken. Ouders kregen de raad om alle schoenen en kleren te wassen.

De eerste metingen bleken maandag negatief.  Maar omdat er in de klaslokalen zelf onvoldoende metingen werden uitgevoerd, heeft de burgemeester vanmorgen toch beslist de school tijdelijk te sluiten en de kinderen naar huis te sturen.  

Ik heb gevraagd dat er vandaag binnen bijkomende metingen zouden gebeuren zodanig dat we 100 procent uitsluitsel kunnen geven

Robby Decaluwé (Open VLD), Burgemeester Moerbeke-Waas

“Er zijn geen verhoogde waarden vastgesteld op het vlak van asbest”, zegt Burgemeester Robby Decaluwé (Open VLD), “maar het is zo dat in de klaslokalen, dat ik daar toch niet helemaal overtuigd was door het aantal metingen dat gebeurd was. Ik heb gevraagd dat er vandaag binnen bijkomende metingen zouden gebeuren zodanig dat we 100 procent uitsluitsel kunnen geven dat de gebouwen ook op dat vlak niet vervuild zijn”. Vijf metingen op kritische punten vertonen geen schadelijke asbestvezels, laat DE Caluwé vanavond nog weten.

Ook morgen blijft de school dicht. Er is wel opvang voorzien voor de kinderen in de refter en de nieuwe turnzaal. De gemeente verwacht in de loop van de middag de resultaten van die extra metingen. De aannemer wordt door de gemeente in gebreke gesteld.

Ouders vinden meer praktische informatie via de website van de school: www.vlinderdreef.be. Ouders en omwonenden die vragen hebben, kunnen terecht op het nummer 09 326 93 99.

Meest gelezen