Nationale Bank doet nieuw voorstel om banken aan te manen tot voorzichtigheid rond woonleningen

De Nationale Bank heeft een nieuw voorstel gedaan aan de federale regering om banken te verplichten voorzichtiger te zijn met het toekennen van woonleningen. Dat staat in De Tijd.

De Nationale Bank vindt dat Belgische gezinnen te veel schulden hebben. Dat komt onder meer door de lage rentestand, waardoor lenen al een hele tijd aantrekkelijk is. Volgens de Nationale Bank houdt dat op termijn risico's in, want als te veel mensen hun lening niet meer zouden kunnen terugbetalen, komen de banken in gevaar.

De Nationale Bank wil dan ook dat de banken extra buffers aanleggen voor het geval mensen hun lening niet meer kunnen afbetalen. Nu moeten ze die buffers ook al voorzien, maar de banken moeten ze uitbreiden, vindt de Nationale Bank.

De regering is wel op haar hoede, want strengere kapitaaleisen kunnen nadelig zijn voor mensen die een hoge lening nodig hebben, zoals starters. Een eerder voorstel werd in de lente afgewezen. Nu is er dus een nieuw voorstel. De regering moet iets doen, want Europa heeft ons land al meermaals gewaarschuwd voor een oververhitting van de vastgoedmarkt.

Doorrekenen

De banken lijken op zich niet tegen hogere kapitaalbuffers, maar de vrees dat bijvoorbeeld starters daarvan het slachtoffer zullen worden, wordt bevestigd door een reactie van Argenta. "Het is evident dat als de kapitaalbuffers moeten stijgen, dat dat zal doorgerekend worden. Voor zij die weinig eigen kapitaal kunnen inbrengen, kan het dan moeilijker worden", zegt CEO Marc Lauwers.

De bankenkoepel Febelfin laat weten dat het het voorstel van de Nationale Bank "begrijpt", al wil de banksector wel nog "flexibel kredieten kunnen verlenen". Febelfin heeft ook liever dat de Belgische overheid zulke regels oplegt, dan dat Europa dat zou doen, "aangezien die mogelijk meer beperkend zouden zijn".

Meest gelezen