Ook Antwerpen geeft podium aan omstreden islamitische sprekers

Niet alleen in Genk, maar ook in de stad Antwerpen kregen enkele omstreden islamitische sprekers een podium om lezingen te geven. Ook in Antwerpen gaat het om zalen die beheerd worden door de stad zelf. De sprekers vinden muziek luisteren, zijde dragen en een café binnenstappen zondig.

Het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur zond een reportage uit waarin te zien was hoe in Genk een lezing werd georganiseerd "Van De Wieg Tot Het Graf". Volgens de reportage zaten mannen en vrouwen apart in de zaal, en werd er aan jongeren verteld dat ze beter niet meer naar muziek luisteren.

Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir trok hiertegen van leer. Ze snapte niet hoe het mogelijk was dat het Genkse stadsbestuur dergelijke lezing heeft toegelaten in een zaal die eigendom is van de stad. Demir is tevens kandidaat burgemeester in de stad Genk.

Nu blijkt dat dezelfde sprekers ook in Antwerpen zalen van de stad gebruiken. In "Den Tir" in de wijk het Kiel wordt zelfs een lessenreeks georganiseerd. De lessenreeks begon op 19 september en zou 12 weken duren.

"Dit had niet mogen gebeuren"

Antwerps schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) zegt dat dergelijke lessenreeks nooit had mogen plaatsvinden in de zaal in kwestie. Den Tir is in principe verboden terrein voor "levensbeschouwelijke activiteiten, erediensten en religieuze activiteiten". Duchateau wil nu onderzoeken of de zaal werd verhuurd onder een vals voorwendsel, of dat de administratie een fout gemaakt heeft.

Ook een andere spreker die aanwezig was op het evenement in Genk, ex-rapper Abid Tounssi, gaf zes maanden voor z'n lezing in Genk al eens een optreden in het cultureel centrum van Deurne, een district van Antwerpen.

"Niks klopt hiervan"

Tounssi heeft ondertussen zelf ook gereageerd op zijn Facebookpagina. "Je kan mij orthodox en salafist noemen, of op mij een stempel plakken. Maar dan heb je als "serieus" nieuwsprogramma een probleem (verwijst naar Nieuwsuur, red.), want niets klopt hier namelijk van."

Tounssi vindt het "laag" dat hij in de reportage van Nieuwsuur wordt geportretteerd als een extremist, terwijl hij naar eigen zeggen net z'n best doet om mensen weg te trekken van radicalisering.

Meest gelezen