Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Zimbabwaanse afgezette vicepresident Mnangagwa roept Mugabe op ontslag te nemen

De voormalige vicepresident van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, die twee weken geleden de laan werd uitgestuurd, heeft president Robert Mugabe opgeroepen zijn ambt neer te leggen. "Dan kan hij het land vooruit laten gaan", luidt een mededeling van Mnangagwa.

Zimbabwaans president Robert Mugabe moet zich volgens de afgezette vicepresident Emmerson Mnangagwa houden aan zijn eerdere beloftes. Hij roept Mugabe op om afstand te doen van het presidentschap."Mugabe heeft altijd gezegd dat hij zal terugtreden als het volk hem niet meer wil. Nu dat ze zich hebben uitgesproken, moet hij de keuze van de bevolking respecteren en ontslag nemen", klinkt het. 

Mnangagwa werd twee weken geleden ontslagen door Mugabe. Vooralsnog ziet Mnangagwa een terugkeer naar Zimbabwe niet zitten. Zijn verbanning zette een politieke crisis in gang die een einde lijkt te maken aan het presidentschap van Mugabe, die al bijna 40 jaar aan het hoofd van het Afrikaanse land staat. Mnangagwa zegt dat hij pas terugkeert als "zijn veiligheid gegarandeerd kan worden", nochtans nodigde Mugabe hem uit om de huidige politieke situatie in het land "te bespreken".

Zeventien ministers stuurden hun kat

Voor Mugabe was het dinsdag weer business as usual. Hij riep een ministerraad bij elkaar. Zeventien ministers stuurden echter hun kat en woonden in plaats van de ministerraad een bijeenkomst over de afzetting van Mugabe bij, schrijft de Britse openbare omroep BBC. 

Vijf ministers en de procureur-generaal gingen wel in op het verzoek van Mugabe. Het was de eerste keer sinds vorige week woensdag, toen het leger de macht greep in Zimbabwe, dat de 93-jarige een vergadering van zijn kabinet had belegd.

Start afzettingsprocedure

Binnen een half uur zal het parlement naar alle verwachtingen de afzettingsprocedure inleiden. Ondertussen demonstreren duizenden Zimbabwanen voor het parlement met pancarten waarop staat dat “president Mugabe moet gaan."

Presidenten Zuid-Afrika en Angola naar Zimbabwe

Ook de president van Botswana heeft in een open brief Mugabe opgeroepen om terug te treden. Ian Khama schrijft dat Mugabe "naar de wil van het volk moet luisteren" en "de eer aan zichzelf moet houden en vrijwillig zijn macht moet afstaan.

De presidenten van Zuid-Afrika en Angola reizen woensdag naar Zimbabwe om de partijen betrokken bij de politieke crisis te ontmoeten, dat meldt de Zuid-Afrikaanse staatszender. Joao Lourenço van Angola en Jacob Zuma van Zuid-Afrika willen meewerken aan een uitweg uit de crisis en gaan gesprekken voeren met onder andere Mugabe en het leger. 

Meest gelezen