Britse vrouw tackelt eeuwenoud plechtig mannenbastion

'Black Rod' - "Zwarte Staf", een groot symbool in het plechtige Britse Hogerhuis - heet voortaan Sarah. Na 650 jaar mannen zal de koninklijke vertegenwoordiger in het parlement een vrouw zijn. De Black Rod heeft zelfs ons koningskoppel de hand geschud.

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Klop! Klop! De job van 'Black Rod' bestaat al sinds de 14de eeuw. De functionaris treedt jaarlijks in het voetlicht bij de ceremoniële opening van het Britse parlement. Net als in de middeleeuwen bestaat diens hoofdtaak uit planning. En net als toen draagt hij een zwarte staf - vandaar de naam - als teken van het ambt.

In de middeleeuwen was 'Black Rod' een ussarius, 'an usher', een deurbewaarder in Windsor Castle die - liefst - op allerlei deuren aanklopte. Hij deed dat in de plaats van de vorst. Men kan toch niet verwachten dat koninklijke handen zelf aan deuren beginnen te kloppen? Daarom ging de 'Gentleman Usher of the Black Rod' overal waar de vorst ging.

(Bron: The Royal Family Channel)

Hendrik VIII - u weet wel, die met al zijn vrouwen - hield in de 16de eeuw Black Rod na een brand voor altijd achter in het paleis van Westminster. De vorst had hem niet meer nodig op andere plaatsen. De deurbewaarder werd voortaan verantwoordelijk voor alle deuren waar de 'High Court of Parliament' bijeenkwam.  

In dit filmpje het oudste bekende beeld van "Black Rod" (Bron: British Pathé)

In dienst van de Queen

De nieuwe 'Black Rod' zal - om logische redenen - 'Lady Usher of the Black Rod' worden genoemd. Er gingen haar om en bij de zestig mannen voor in de functie. Haar werkgever is nog altijd het Koninklijke Hof. 

Dat de deur die Sarah Clarke in de toekomst dient te bewaken, jaarlijks in haar gezicht wordt geslagen, is de schuld van koning Charles I. Die stormde in de 17de eeuw gewapenderhand het Lagerhuis binnen op zoek naar opstandige parlementairen. Het Lagerhuis besloot de koningen dit geen tweemaal te laten proberen. De 'Lady Usher' dient beleefd aan te kloppen.

Vrouwen in de hoofdrol

Sarah Clarke is wel wat planning en enige ceremonie gewend. Ze was verantwoordelijk voor de organisatie van het tennistoernooi in Wimbledon. Ook bij de Olympische Spelen in Londen was ze betrokken.

'Black Rod' staat in voor staatsontvangsten in het Paleis van Westminster. Ja, het parlement zetelt officieel nog altijd in een koninklijke residentie. Ook onze koning en koningin werden door hem ontvangen.

Wellicht zal de nieuwe 'Black Rod' voor het grote publiek voor het eerst in mei 2018 te zien zijn bij de 'State Opening of Parliament'.

Met in de hoofdrol een vrouwelijk staatshoofd, een vrouwelijke regeringsleider en een vrouwelijke ceremoniaris. Honderd jaar na de uitbreiding van het kiesrecht voor vrouwen in Engeland.

Ik schreef wellicht. Want, als de regering van Theresa May valt, dan mag de Queen al vroeger in haar statiekoets naar het parlement rijden. Men is in het Verenigd Koninkrijk zekerder van de aanwezigheid van 91-jarige Elizabeth II dan van Theresa May. Een verwittigde vrouw is er twee waard.

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen