Laurie Dieffembacq

Peeters wil woonleningen voor minder kapitaalkrachtige gezinnen betaalbaar houden

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil dat de banken extra geld opzijzetten voor jonge mensen die voor 100 procent moeten lenen voor de aankoop van een lening, zoals de Nationale Bank vraagt. Hij wil dat de kosten worden gespreid over alle consumenten van zo'n hypothecair krediet, waardoor de kosten voor elke consument afzonderlijk beperkt blijven. 

"Langs de ene kant moeten we een oververhitting van de woningmarkt voorkomen, maar langs de andere kant moeten we er ook voor zorgen  dat jonge gezinnen een woning kunnen verwerven en daarvoor een hypothecair krediet moeten kunnen afsluiten", zegt Peeters aan VRT NWS. Hij reageert op een voorstel van de Nationale Bank dat een verhitting van de woningmarkt wil tegengaan

"De oplossing wordt gezocht in de richting van een kapitaalbuffer die banken moeten aanleggen bij het verstrekken van een hypothecair krediet. Die moet voor alle hypothecaire kredieten worden verhoogd, waardoor de banken hypothecaire kredieten kunnen blijven geven aan jonge gezinnen die een woning willen verwerven." 

"Het is belangrijk dat het niet alleen gaat over  hypothecaire kredieten die de 80 procent overschrijden, maar dat het gaat over álle hypothecaire kredieten", benadrukt Peeters. "Wij zullen dat moeten opvolgen om er zeker van te zijn dat het verwerven van een woning een realistische doelstelling blijft."

Meest gelezen