Video player inladen...

Assad naar Rusland voor bezoek bij  Poetin: "Symbolisch erg belangrijk"

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren zijn Syrische collega Bashar al-Assad gesproken. Het gesprek vond plaats in Rusland, zo meldt het Kremlin. Assad bedankte Poetin voor zijn hulp bij het conflict in Syrië.

Assad heeft Poetin bedankt voor zijn steun bij "het redden van Syrië". Poetin heeft op zijn beurt Assad "gefeliciteerd" met zijn resultaten in de strijd tegen terrorisme, zo meldt het Kremlin. Poetin zou ook plannen hebben om na zijn gesprek met Assad ook met de Amerikaanse president Donald Trump, de emir van Qatar en leiders van het Midden-Oosten te praten. 

(lees verder onder de foto)

"Symbolisch is dit heel erg belangrijk", duidt VRT-journalist Jens Franssen. "Het is het tweede bezoek van de Syrische president Assad aan Rusland sinds het uitbreken van het conflict in Syrië in 2011. Waarom trekt Assad nu naar Rusland? Dat heeft alles te maken met de Russische president Poetin. Die heeft in 2015 de overlevingslijn naar het Syrische regime uitgegooid door militair te gaan bijspringen. Dan zie je dat vooral het voorbije anderhalve jaar heeft Rusland enorm veel vooruitgang geboekt in Syrië. Blijkbaar zit Assad nu zo stevig in het zadel dat hij voor het eerst het land durft te verlaten. Ook voor de Russische president Poetin is het een opsteker, want die kan na decennia zeggen: Rusland is weer helemaal terug in het Midden-Oosten."

Meest gelezen