Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vissers mogen weer meer blauwvintonijn bovenhalen, WWF is ontgoocheld

Op een internationale conferentie in Marrakech is beslist om de vangstquota voor de Oost-Atlantische blauwvintonijn opnieuw op te trekken, van 24.000 ton nu naar 36.000 ton tegen 2020. Het Wereldnatuurfonds WWF reageert ontgoocheld, en zegt dat het herstel van de soort nog te pril is.

De beslissing is genomen door de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT, de internationale commissie voor de bescherming van de Atlantische tonijn) in Marrakech. Daarin zitten een 50 tal landen, waaronder Japan, en de Europese Unie.

De quota worden in drie etappes opgetrokken, met 4.000 ton per jaar, om in 2020 uit te komen op ongeveer 36.000 ton. Een klein deeltje daarvan, 730 ton, moet nog verdeeld worden, omdat dit wellicht zal gaan naar de lokale visserij. Dat wordt beslist in een bijkomende sessie. 

De beslissing van vandaag betekent concreet een vermeerdering met 50 procent tegen 2020. Dan zal er meer dan dubbel zoveel mogen worden opgehaald dan vijf jaar geleden, omdat ook in recente jaren de quota al licht werden opgetrokken.

Milieugroeperingen vinden het nog te vroeg om de quota op te trekken

De beslissing lag in de lijn van de verwachtingen, omdat het weer iets beter gaat met de soort. Die was een tiental jaar geleden door zware overbevissing zelfs op een lijst met bedreigde diersoorten beland.

Sinds enkele jaren gaat het weer beter met de Atlantische blauwvintonijn (er zijn er zelfs gespot in de Noordzee) maar milieugroeperingen vinden het nog te vroeg om de quota zo fel op te trekken, omdat het herstel nog te fragiel zou zijn.   

WWF België is ontgoocheld over de beslissing. "Als we nu onmiddellijk die quota zo sterk gaan optrekken, dan wordt er tien jaar vooruitgang tenietgedaan. Dit kan niet. We zouden beter wachten tot 2020 (om de quota op te trekken, red.) en dan starten met beperkte quota van maximum 28.000 ton", zegt Koen Stuyck van  WWF België.

De soort groeit heel langzaam en plant zich pas later voort. Overigens zou ook het wetenschapscomité binnen ICCAT gezegd hebben dat de populatie nog onvoldoende is hersteld, en dat het eigenlijk te vroeg is. Stuyck betreurt dat dit advies niet is gevolgd.  

Blauwvin is grof geld waard in Japan

Vooral Japan, dat mee aan tafel zat in Marrakech, is een gretige afnemer op de markt. Het land betaalt zelfs grof geld voor de soort, een lekkernij in o.a. sushi- en sashimi-schotels. Het nieuws heeft geen gevolgen voor de Belgische vissers, want zij vissen niet op blauwvintonijn.   

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen