"Sluiten we de deuren zodat jongeren nergens een antwoord kunnen zoeken of zetten we ze net wat wijder open?" 

Hoe moeten we omgaan met de omstreden lezing in het stadhuis van Genk, waarbij conservatief-islamitische predikers aan een groep jongeren hebben verkondigd dat muziek beluisteren een zonde was? Volgens VRT-journalist Rudi Vranckx moeten we vooral kijken naar de manier waarop het debat gevoerd wordt, zodat we de jongeren niet nog meer afstoten. 

Eind september hebben twee Nederlandse conservatief-islamitische predikers een lezing van 3 uur gehouden in het stadhuis van Genk. Er zaten vooral jonge mensen in de zaal en de boodschap van de lezing was onder meer dat alcohol drinken en muziek beluisteren zondes tegen de islam zouden zijn. Het Nederlandse televisieprogramma "Nieuwsuur" maakte opnames van de lezing en de reportage leidde gisteren tot heel wat commotie.

(lees verder onder de reportage van "Nieuwsuur")

Video player inladen...

In "De afspraak" wilde VRT-journalist Rudi Vranckx vooral stilstaan bij hoe de twee predikers erin zijn geslaagd om honderden jongeren in België en Nederland in de zaal te krijgen. "Het gaat om jongeren die zoekende zijn, misschien lichtjes naïef, mensen die niet goed weten hoe ze met hun jeugd, hun toekomst, hun geloof en hun identiteit moeten omgaan."

Opletten voor "garage-islam"

"En dan is het onze vraag vind ik, en onze taak als samenleving: welk antwoord bieden wij daarop?  Gaan wij die mensen wegsturen of gaan we bijvoorbeeld zeggen dat ze niet meer in een publieke ruimte dat debat over de islam mogen aangaan? Willen we dat wegmoffelen? Dan krijg je weer het fenomeen, zoals het 10 à 15 jaar geleden was, dat wie antwoorden zocht voor zijn identiteit en de islam, in de "garage-islam" kroop. Die kwamen vervolgens met extremistische predikers in contact, waar men geen controle op had, of ze gingen informatie zoeken op het internet."

Sluiten we de deuren of zetten we ze nog meer wijd open om te praten?

Mijn vraag is eigenlijk: wat doen we als samenleving? Sluiten we de deuren, zodat jongeren nergens een antwoord kunnen zoeken of zetten we de deuren nog meer wijd open om te praten?"

Video player inladen...

Vranckx maakt zich dan ook zorgen over de manier waarop het debat momenteel gevoerd wordt. "Zijn we op de manier waarop het debat nu gevoerd wordt, niet weer een generatie jongeren aan het afstoten? Die jongeren zeggen: waarover zitten ze nu te praten? En dat terwijl zij met grote vraagtekens zitten over hun identiteit en hun positie in de samenleving. Zoals het debat tegenwoordig gevoerd wordt, vrees ik dat we jongeren aan het afstoten zijn. En waar dat toe leidt, daar hou ik mijn hart soms voor vast."

Video player inladen...

Meest gelezen