445 km file op Belgische wegen: drukste ochtendspits van het jaar

De filekaart kleurt vanochtend weer dieprood: om 8 uur stond er op de Belgische wegen 445 km file, een record voor dit jaar. In tegenstelling tot gisteren in Antwerpen is er nu niet één duidelijke oorzaak. Door de regen zijn er kleine ongevallen gebeurd op belangrijke verkeersaders, vooral rond Antwerpen en Brussel.

"Even na 8 uur stond er samengteld 445 km file op de Belgische hoofdwegen", zegt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. "Bij nat herfstweer zijn de files altijd al wat langer, maar vanmorgen zijn er ook een reeks aanrijdingen gebeurd: eerst rond de grote steden, later verspreid over het volledige wegennet." Omstreeks 9 uur klokt de barometer nog steeds af rond 400 km file, waardoor men volgens Hajo Beeckman beter rekening houdt met reistijden tot twee uur richting de grote steden.

Hierbij een (onvolledig) overzicht van waar ongevallen tot files hebben geleid:

  • op de Antwerpse ring, in Antwerpen Oost, richting Gent. Op de E313 (vanaf Herentals), de E19 (vanaf Brecht) en de E34 (vanaf Herentals) groeiden de files al snel aan.
  • in Antwerpen, op de Scheldelaan, met hinder voor het verkeer op de A12 richting Nederland
  • in Oost-Vlaanderen, op de E34 aan de afrit  Beveren-Waas, in de richting van Antwerpen
  • in Limburg, op de E314 in Houthalen, van Nederland naar Lummen
  • in West-Vlaanderen op de E403, van Kortrijk naar Brugge, tussen Ruddervoorde en 
  • in Vlaams-Brabant, op de E19 ter hoogte van Vilvoorde Cargo en op de E40 ter hoogte van de parking in Groot-Bijgaarden, richting Brussel.

Meest gelezen