Video player inladen...

Rusland bevestigt: eind september hoge concentraties van radioactieve stof gemeten

Eind september zijn hoge concentraties van het radioactieve Ruthenium-106 gemeten in de zuidelijke Oeral. Dat heeft de Russische overheid bevestigd. "Dat er ruthenium in de atmosfeer zit, bewijst dat er ergens een ongeluk gebeurd is", meent milieuorganisatie Greenpeace. 

De meetinstallatties van het Franse instituut voor Kernveiligheid pikten vorige maand kleine hoeveelheden radioactief Ruthenium-106 op. Ongevaarlijk, maar wel verontrustend, want in de natuur komt de isotoop niet voor. 

Na de Franse berichten bevestigt Rusland nu dat in de buurt van Tsjeljabinsk een bijna 1000 keer hogere achtergondstraling door ruthenium werd gemeten dan de maand ervoor. In de buurt ligt het nucleaire complex Majak, het grootste ter wereld.

Majak ontkent dat het iets te maken heeft met de hoge hoeveelheden ruthenium die in de buurt in de lucht zijn aangetroffen. 

"Het feit dat ruthenium in de atmosfeer zit, is een bewijs dat er ergens een ongeluk gebeurde dat deze emissie veroorzaakte", zegt Rashid Aliyev van Greenpeace. De milieuorganisatie eist dan ook een onderzoek om te achterhalen wat er precies gebeurd is.

Meest gelezen