Video player inladen...

SP.A wil doktersbezoek gratis maken tot 18 jaar

De Vlaamse socialisten komen met zes voorstellen die de gezondheidszorg toegankelijker moeten maken. Volgens SP.A stelt één op de vier gezinnen in ons land een bezoek aan de dokter uit om financiële redenen. In het plan staat onder meer dat een doktersbezoek gratis moet zijn tot 18 jaar en dat kleefbriefjes moeten worden afgeschaft. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) toont zich alvast niet onder de indruk.

Eén op de acht Belgen stelt een doktersbezoek wel eens uit om financiële redenen. Eén op de vier gezinnen heeft het moeilijk om medische kosten te betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Het gaat dan vooral om bezoeken aan de tandarts of de huisarts.

SP.A ziet een link tussen deze cijfers en het beleid van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).  "De voorbije drie jaar heeft de federale regering gezondheidszorg flink duurder gemaakt. Heel wat dokters en ziekenhuizen trokken hun prijzen op omdat de regering blijft besparen", zegt Kamerlid Karin Jiroflée.

Daarom zal SP.A een amendement indienen op de programmawet van De Block. Concreet willen de socialisten werk maken van volgende zes punten:

  • Invoering van een maximumfactuur in de gezondheidszorg. 
  • Kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen niet bij de dokter.
  • Bij de dokter betaalt iedereen 6 euro voor een consultatie, weg met kleefbriefjes.
  • Betere terugbetaling van brillen, lenzen en hoorapparaten.
  • Een verbod op ereloonsupplementen in het ziekenhuis.
  • Zorgverstrekkers moeten hun tarieven zichtbaar ophangen in de wachtkamer.

Wat gaat dat kosten?

Volgens SP.A zullen deze maatregelen negen miljoen euro kosten, terwijl er de afgelopen jaren 4 miljard werd bespaard in de gezondheidszorg. "Peanuts dus", zegt Jiroflée. 

"Sommige maatregelen kosten zelfs helemaal niets. Bijvoorbeeld het afschaffen van de ziektebriefjes: nu krijg je een doktersbezoek ook al terugbetaald, maar moet je daar zelf moeite voor doen. Deze vereenvoudiging kost niets. Net zoals het duidelijk afficheren van prijzen in de wachtkamer."

"Lees mijn beleidsnota"

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft Karin Jiroflee een aantal dingen gemist. "Het feit dat de kosten voor de patiënten al drie jaar naar beneden gaan door tal van grote en kleine maatregelen en hervormingen."

"Tussen 2015 en eind 2018 zal door de patiënt 55 miljoen minder betaald worden voor honderden verschillende geneesmiddelen", betoogt De Block. "Bij de dokters is het zo dat wij tal van supplementen hebben doen dalen of afgeschaft. Denk maar aan de ereloonsupplementen in twee- en meerpersoonskamers voor daghospitalisatie, de supplementen bij borstreconstructie met eigen weefsel en een verplichte derdebetalersregeling voor mensen in een kwetsbare positie."

"Wij blijven investeren in gezondheidszorg, dit jaar nog driekwart miljard meer dan vorig jaar", aldus De Block. "Dat staat allemaal in mijn uitvoerige beleidsnota."

Meest gelezen