Videospeler inladen...

Studenten vroedkunde kunnen voortaan bevalling oefenen met robot Victoria

De studenten vroedkunde van Thomas More in Lier verwelkomen vandaag Victoria en haar baby Emma Charlotte. Victoria is de meest gesofisticeerde verloskundige simulatierobot op de markt. Studenten kunnen hiermee op een heel realistische manier een bevalling oefenen. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de praktijk.

De opleiding verloskunde maakt al tientallen jaren gebruik van een simulatierobot om te oefenen. Met de nieuwe robot Victoria kunnen de studenten nog realistischere hoogrisico-situaties trainen dan vroeger.

Victoria deed vandaag voor het eerst een bevalling onder ruime persaandacht. Danny Peeters van Thomas More is trots op Victoria: "Het komt erop neer dat ze alles kan wat een echte vrouw, die moet bevallen, ook kan. Daarbovenop kan ze alle mogelijke noodsituaties simuleren die zich tijdens de bevalling kunnen voordoen. Ze is optimaal om vroedvrouwen voor te bereiden op de belangrijke taak die hen wacht."

Het is de meest gesofisticeerde geboorterobot ter wereld

Danny Peeters, docent vroedkunde

De bevallingspop heeft 150.000 euro gekost. Die investering is absoluut de moeite waard, vindt Peeters. "Er is veel geïnvesteerd in het realiteitsgehalte", zegt hij.  "Als je deze robot bekijkt, dan lijkt die echt op een vrouw en veel belangrijker nog: de baby die  eruit geboren wordt, beweegt, kan huilen en heeft een hartslag."   

Technisch is de robot een hoogstandje: de pop kan praten, een ademhaling kan gesimuleerd worden, ze kan bloeden en de computer reageert zelfs op inspuitingen van verschillende stoffen.  

De studenten mogen vanaf het tweede jaar met de robot aan de slag. "We doen dat gradueel, van eenvoudige tot complexe situaties, want het is zeer confronterend", zegt Peeters.  "Voordat vroedvrouwen hier afstuderen, moeten ze een assessment passeren waarbij ze een noodsituatie moeten oplossen. Daar wordt een halfjaar op getraind, want ze moeten al die noodsituaties kennen. We zijn ook heel trots dat de meeste studenten daar ook in slagen. Dat betekent dat we in ons opzet ook geslaagd zijn, dat we de veiligheid van de geboortes in de regio hier, dankzij de vroedvrouwen, ook verhogen."

De studenten zijn ook veel zelfzekerder op stages als ze al getraind hebben met de simulatiepop.

Zanger/presentator Walter Grootaers is de peter van baby Emma Charlotte. Hij kwam vanmiddag de suikerbonen brengen. Hij zei meteen "ja" toen ze hem belden om peter te worden. "Ik vond het heel grappig. Onze single die we net uitbrengen, heet Victoria; net als de robot. Als ze je dan vragen om peter te worden van haar eerstgeborene - in mijn eigen stad Lier dan nog - dan moest ik niet nadenken!" Hij vond de simulatie erg levensecht en ziet het belang voor de studenten er zeker van in.

Bekijk hier de simulatie met de bevallingsrobot

Videospeler inladen...

Meest gelezen