Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Topdemocraat in opspraak voor grensoverschrijdend gedrag

Het was de website BuzzFeed die het nieuws naar buiten bracht: John Conyers sleept een verleden achter zich aan van ongewenste aanrakingen en ongepaste omgang met vrouwelijke medewerkers. Voor de Democratische partij komt het nieuws heel ongelegen. Eerder kwam ook senator Al Franken al in opspraak.  

De 88-jarige Conyers is al 52 jaar volksvertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden namens een kiesdistrict in Detroit. Hij is de ouderdomsdeken van het Huis en een gerespecteerde veteraan van de black caucus in het Congres - de groep van Afrikaans-Amerikaanse parlementairen.

Dat ook hij nu in verlegenheid wordt gebracht door onthullingen over grensoverschrijdend gedrag werpt een smet op de partij. Het maakt het ook moeilijker voor Democraten om gelijkaardig wangedrag aan te klagen van Republikeinen - zoals dat van Roy Moore, die senator wil worden in Alabama. 

Belastinggeld

BuzzFeed publiceerde meerdere beëdigde getuigenissen van gewezen medewerksters van Conyers. Die vertelden hoe ze gezien hadden dat hij vrouwen over het been of de rug wreef, of hen om seksuele gunsten vroeg. 

Bijzonder kwalijk lijkt bovendien dat hij ook zijn eigen parlementair werkingsbudget gebruikte om vrouwen te laten overvliegen. En één klacht van een vrouw zou in een minnelijke schikking zijn geregeld, waarbij de klaagster 27.000 $ ontving om alles vertrouwelijk te houden. De vrouw beweerde dat ze door hem ontslagen was omdat ze weigerde in te gaan op zijn intieme verzoeken. Conyers wordt er kortom van beschuldigd dat hij een klacht voor grensoverschrijdend gedrag heeft afgekocht met belastinggeld.

John Conyers zegt verbaasd te zijn over alle aantijgingen. Opvallend is wel dat BuzzFeed het verhaal op het spoor kwam via een radicaal-rechtse activist, die er alle belang bij heeft om de Democraten te schaden. De website beweert niettemin dat het alles gecheckt heeft en dat de getuigenissen geloofwaardig zijn.

 

  

 

Meest gelezen