Vrees voor gebrek aan opvang voor dakloze gezinnen in Brussel

Het Platform Kinderen op de Vlucht vreest dat er de komende tijd in Brussel niet genoeg opvangplaatsen zullen zijn dakloze gezinnen met kinderen. De afgelopen dagen zouden gezinnen de nacht al op straat hebben moeten doorbrengen. Brussels minister Pascal Smet (sp.a) zegt dat er extra ruimte komt voor dakloze families met kinderen. Toch zouden nog zeker tien gezinnen vanavond op straat door moeten brengen.

Volgens woordvoerster Tine Vermeiren van het Platform Kinderen op de Vlucht kunnen gezinnen met kinderen niet zomaar terecht in de gewone opvangcentra voor daklozen. "Daarvoor is speciale, afgezonderde ruimte nodig en die was de afgelopen dagen niet beschikbaar", aldus Vermeiren. "Er zijn de afgelopen nachten al gezinnen geweest die op straat hebben moeten slapen in Brussel. Ook vanavond moeten zijn zeker tien gezinnen geweigerd voor de nachtopvang."

Volgens de woordvoerder van Brussels minister Pascal Smet, die de opvang in het gewest coördineert samen met zijn Franstalige collega Céline Frémault, zullen er vanavond nog "bufferplaatsen" zijn, extra opvangruimte voor dakloze gezinnen.

De komende maand komt er nog een een extra opvang bij van 300 plaatsen, met ook extra plaatsen voor gezinnen. Als de opvang van het gewest vol zit, zal ook de federale regering via het Rode Kruis en Dokters van de Wereld nog extra opvang ter beschikking stellen.  

Meest gelezen