Génération W

Waalse chefs boos op Michelin: "Waarom krijgen we geen 2 of 3 sterren?"

Génération W, een vereniging van Waalse chefs, is niet opgezet met de nieuwe Michelingids. De restaurants in het zuiden van het land scoren beduidend minder dan die in Vlaanderen. Zo kwam er amper één nieuwe sterrenzaak bij. "Er is een terughoudendheid om 2 of 3 sterren toe te kennen aan restaurants in Wallonië en Brussel", klinkt het in de Franstalige krant L'avenir.

In de nieuwe Michelingids voor 2018 krijgen 11 restaurants in Vlaanderen hun eerste ster, aan Franstalige kant is dat er slechts één. In totaal zijn er meer dan dubbel zoveel één- en tweesterrenzaken in Vlaanderen als in Wallonië. En ook de enige twee restaurants met drie sterren, Hertog Jan en het Hof van Cleve, liggen in Vlaanderen.

Génération W, een organisatie van Waalse restauranthouders, vindt dat jammer. De groep is opgericht om het Waalse culinaire patrimonium te promoten. "Er is een terughoudendheid om 2 of 3 sterren toe te kennen aan restaurants in Wallonië en Brussel", zegt woordvoerder Jean-Luc Pigneur in L'avenir. "Er zijn Waalse chefs die 2 of 3 sterren verdienen. We vragen ons af waarom ze die niet krijgen. Het lijkt alsof het hoogste niveau in Vlaanderen moet blijven."

Voor de beoordeling van de twee- en driesterrenzaken wordt een dossier samengesteld door de Belgische directie van Michelin. Vervolgens komt een internationale jury beoordelen. Het laatste woord is voor de hoofdzetel in Parijs.

"Vlamingen gaan meer op restaurant"

Pigneur erkent dat er ook wel economische oorzaken zijn. "Er is meer geld in Vlaanderen. Mensen gaan er meer op restaurant, dat maakt het makkelijker om een kwaliteitsrestaurant te openen", zegt hij. En die Vlaamse bereidwilligheid om geld uit geven op restaurant komt ook de Waalse zaken ten goede. "50 tot 75 procent van de klanten in de Waalse sterrenrestaurants is Nederlandstalig."

In de Gault-Millau, die andere restaurantgids, is het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië overigens een stuk minder uitgesproken. "Dat heeft te maken met de manier van beoordelen die genuanceerder is (Gault-Millau werkt met scores op 20, red.). Want die sterren, dat is misschien wel praktisch voor de gebruiker, maar het mist nuance. En er zijn wel de "vorkjes" (een score voor de niet-sterrenzaken), maar daar let men minder op."

Meest gelezen