Video player inladen...

Zangeres en actrice Della Reese overleden

Zondag al overleed in Californië zangeres en actrice Della Reese. Haar familie wachtte tot nu om het slechte nieuws bekend te maken. Della Reese, 86, was een erg gerespecteerde vertolkster, van liedjes, en van rollen in televisie-feuilletons. Een grande dame, kortom.  

Della Reese was van Afro-Amerikaanse en Cherokee-Indiaanse afkomst. Als kind al zong ze in de kerk. Ze was dertien toen ze in het gospelkoor van Mahalia Jackson ging zingen. In de jaren vijftig trad ze op in variété-revues, dat verklaart haar zang- en acteertalent. Vanaf de vroege jaren zestig had ze een hele reeks hits in het lichtere jazz-genre, onder meer "Whatever Lola wants", "Why don't you do right by me", "Don't you know" en "Not one minute more".   

Mooie warme stem, schampere vertolkster

Della Reese was een commerciële en toegankelijke jazzmuzikante, in de stijl van Dinah Washington. Haar invloeden waren Ella Fitzgerald en Billie Holiday. Met haar krachtige, mooie, gevoelige en erg wendbare stem kon ze verschillende toonaarden aan. Ze veroverde haar publiek met rustige vrij ernstige nummers, maar ook met meer speelse noch min noch meer cynische songs. Haar tekstdichters wisten dat ze perfect een schampere ondertoon kon leggen in regels als "I love you till then, but not one minute more", en "What Lola wants, is what Lola gets".  

Actrice en talkshow-host

Met haar vertolking als de engel Tess in "Touched by an angel" raakte ze wereldberoemd. De serie was ook bij ons te zien in de jaren negentig, op VTM en Nederland 2.  Ze deed ook gastoptredens in onder meer "Love Boat" en "The A-team". Haar talkshow "Della" kende bijna 200 afleveringen. Maar Della Reese werd uiteindelijk predikante, om als het ware de cirkel rond te maken. Ze predikte in Los Angeles, in de "Understanding principles for better living Church." Op het einde had ze verscheidene gezondheidsproblemen, ze werd nog een boegbeeld van de vereniging van diabetespatiënten.    

Meest gelezen