Video player inladen...

Zimbabwaanse president Robert Mugabe treedt dan toch af

De 93-jarige Robert Mugabe is afgetreden als president van Zimbabwe. De voorzitter van het Zimbabwaanse parlement heeft een brief voorgelezen waarin Mugabe schrijft dat hij "uit eigen wil" aftreedt. Hij was 37 jaar aan de macht. 

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe treedt af. De voorzitter van het parlement heeft een brief voorgelezen waarin Mugabe schrijft dat hij "uit eigen wil" afstand doet van zijn presidentschap.

Mugabe was 37 jaar aan de macht in Zimbabwe. De Zanu-PF partij wil dat voormalig vicepresident en huidig partijleider Emmerson Mnangagwa binnen de 48 uur wordt aangesteld als interim-president. 

"Ontslag met onmiddellijke ingang"

Het Zimbabwaanse parlement was bijeen om de afzettingsprocedure van Mugabe in te leiden, maar die zitting werd opgeschort na ontvangst van die brief. "Ik Robert Gabriel Mugabe dien formeel mijn ontslag in als president van de Republiek Zimbabwe, met onmiddellijke ingang", las parlementsvoorzitter Jacob Mudenda voor. De brief werd in het parlement op gejuich en applaus onthaald.

Meteen na de aankondiging van zijn ontslag kwamen de Zimbabwanen massaal de straat op om te vieren. Ook op sociale media worden talrijke vreugdtaferelen gepost. "Het is een oorverdovend kabaal hier in Harare", getuigt correspondent Bram Vermeulen van uit de Zimbabwaanse hoofdstad in Terzake. "Dit is omdat het totaal onverwacht komt dat hij nu toch aftreedt."

Langst regerende staatshoofd

Precies een week geleden reden tanks de hoofdstad binnen, maar het leger wilde niet spreken over een staatsgreep. Al die tijd weigerde Mugabe op te stappen, ondanks druk van het leger, de bevolking en zijn eigen partij.

De 93-jarige Mugabe was tot vandaag het langst regerende staatshoofd. Hij leidde zijn land al sinds de onafhankelijkheid in 1980, en deed dat met ijzeren hand.

AFP or licensors

Meest gelezen