Videospeler inladen...

"Brusselse politie werkt goed, maar er moet geïnvesteerd worden in meer agenten"

De burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) heeft in "Terzake" de werking van de politie in Brussel verdedigd. "De politie heeft goed werk geleverd tijdens de rellen van 11 november. Er zijn een paar tactische beslissingen niet goed genomen, maar uit de cijfers van Binnenlandse Zaken blijkt dat de politie in Brussel goed werk levert", aldus Clerfayt. Clerfayt pleit net als de Brusselse burgemeester Close (PS) voor meer investeringen in de Brusselse politie.

De burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt heeft vanmiddag samengezeten met de burgemeesters uit de andere Brusselse gemeenten. Zijn conclusie na de rellen in Brussel is dat de politie in de zes zones in Brussel goed samengewerkt heeft.

"Er zijn fouten geweest bij de rellen in Brussel, maar het probleem ligt niet bij de coördinatie tussen de verschillende politiezones. Toen de rellen uitbraken, heeft de politie onmiddellijk steun gevraagd bij de andere zones. Die steun is ook onmiddellijk geboden", zegt Clerfayt.

De burgemeester van Schaarbeek geeft toe dat er enkele tactische beslissingen niet goed genomen zijn. Op basis van de criminaliteitscijfers van Binnenlandse Zaken verdedigt hij de goede werking van de zes politiezones in Brussel.

"De gefuseerde politiezone in Antwerpen heeft net als in de zes Brusselse zones 42 agenten in dienst per 1.000 inwoners. Dat is niet eerlijk. In Brussel zijn er veel meer pendelaars en worden er veel meer (internationale) manifestaties gehouden. En toch zijn de criminaliteitcijfers in Brussel sterker gedaald dan in Antwerpen. Er moet in Brussel geïnvesteerd worden in meer agenten."

Bernard Clerfayt besluit dat een eengemaakte politiedienst niet onbespreekbaar is, maar dat het gewoon een slecht idee is. Hij verwijst ook naar andere fusies die onbespreekbaar zijn, zoals een fusie met de randgemeenten van Brussel. "In Schaarbeek zijn de criminaliteitscijfers sterk gedaald. Ik pleit voor een nabijheidspolitie in verschillende zones, met een goede coördinatie", besluit Clerfayt.

Meest gelezen