AFP or licensors

"Iedereen zat aan het bier vannacht, maar we moeten erover waken dat Zimbabwe niet wakker wordt met een kater"

In Harare is tot diep in de nacht gefeest na het ontslag van president Mugabe. Dat heeft Philippe Van Damme, Ambassadeur voor de Europese Unie, in de hoofdstad van Zimbabwe vastgesteld. Maar na het feest voorziet Van Damme vooral veel werk voor Mugabes opvolger.

“In het centrum en de buitenwijken van de hoofdstad Harare kwam iedereen samen”, vertelde de diplomaat in “De ochtend” op Radio 1. “Mensen omhelsden elkaar. Blank, zwart, jong, oud, arm of rijk… iedereen zat aan het bier.”

Net als afgelopen zaterdag, toen 100.000 mensen op straat kwamen in de Zimbabwaanse hoofdstad, zag Van Damme afgelopen nacht geen noemenswaardige incidenten gebeuren, terwijl er weinig of geen politie aanwezig was tijdens het volksfeest. “Er heerste een ongelooflijke sfeer. Mensen waren zelfs met de militairen aan het verbroederen.” Het waren de militairen die de afgelopen tijd president aan de kant hadden geschoven, tot die gisteren ontslag nam.

Van Damme is ondanks de feeststemming in Zimbabwe op zijn hoede voor wat er nu komen zal. “We moeten erover waken dat de mensen nu niet wakker worden met een figuurlijke kater. Want we hebben nu feest gevierd, maar er moet nu natuurlijk heropgebouwd worden en dat is een hele uitdaging.”

Zwartste dagen

“Mensen die nuchter genoeg zijn, weten dat het een moeilijke uitdaging wordt de komende dagen. De opvolger van Mugabe, ex-vicepresident Emmerson Mnangagwa, is ook geen heilige. Hij is vijf jaar lang de luitenant geweest van Mugabe en is medeverantwoordelijk voor de zwartste dagen van de republiek.”

Of Mnangagwa een rechtsstaat zal kunnen opbouwen, zal hij de komende tijd dus hard moeten bewijzen. “Maar door de spontane, breed gedragen uitbarsting van vreugde, kan Mnangagwa niet anders dan rekening houden met de publieke opinie”, merkt Philippe Van Damme op.

“De kerken, oppositie… Iedereen zegt dat het land heropgebouwd moet worden, met respect voor de rechtsstaat, de grondwet en de mensenrechten. Dat is de boodschap die wij als de Europese Unie hier uitgedragen hebben. EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini heeft gisteravond beklemtoond dat er volgend jaar eerlijke verkiezingen moeten komen”, besluit Van Damme.

Meest gelezen