"Miljoenen nieuwe gevallen van malaria door besparingen in de VS"

Het Amerikaanse Presidentiële Malaria-initiatief zal het volgend jaar met iets meer dan de helft van zijn huidige middelen moeten doen. Daardoor zullen er de komende vier jaar wereldwijd wellicht 67 miljoen nieuwe gevallen van malaria zijn. De waarschuwing komt van onderzoekers uit Londen en staat in het vakblad PLOS Medicine.

Sinds 2005 neemt het aantal gevallen van malaria af.  Volgens berekeningen van de onderzoekers heeft het Presidentiële Malaria-initiatief (PMI) sinds zijn oprichting in 2005 bijna een miljoen mensenlevens gered. Ten zuiden van de Sahara daalde de kindersterfte met een zesde. Het PMI kan over enorme bedragen beschikken, alleen al tussen 2013 en 2015 gaat het over 1,4 miljard euro. Als het die steun blijft krijgen, kunnen de volgende jaren nog eens 690.000 mensenlevens gered worden. 

Malarianetten

De Amerikanen financieren onder meer anti-malariaprojecten in negentien Afrikaanse staten en in de Mekongdelta in Viëtnam. Ze zorgen voor malarianetten die behandeld zijn met insecticide, het inspuiten van woningen en combinatietherapie met artemsinine in geval van besmetting.

Amerikaans congres draait de kraan dicht

De Amerikaanse president Donald Trump had twee maanden geleden nog lof voor het PMI. Het ontwikkelingsagentschap USAID kondigde toen aan dat het PMI zijn activiteiten naar andere landen zal uitbreiden. Maar het begrotingsontwerp van mei bepaalde dat het budget van 424 miljoen dollar in 2017 met bijna de helft zou verminderd worden. Eind vorige maand is de begroting voor 2018 door het Congres goedgekeurd.

Meest gelezen