Video player inladen...

“Als iedereen zijn verkeers-app blijft volgen, zullen we overal stilstaan”

Steeds meer automobilisten gebruiken apps, zoals Waze, om de files te ontwijken. Maar tijdens een drukke ochtendspits, zoals vanmorgen in Antwerpen bieden die apps geen uitweg. Want er zijn gewoon te veel auto's tegelijk op de weg en dan kunnen die file-apps ook geen uitweg meer bieden, stelt Stef Willems van verkeersinstituut Vias vast.

Willems was in "De ochtend" op Radio 1 ferm in zijn analyse voor het fileprobleem: “Het zijn niet de apps die ervoor zorgen dat je in de file staat. Dat doen we nog altijd zelf door op hetzelfde moment in de auto te kruipen en naar dezelfde plaats te willen rijden.”

Het gebruik van verkeersapps heeft wel gekke, niet te voorziene effecten op het verkeer, ziet Stef Willems: “Vroeger had iedereen zijn eigen alternatieve route, maar nu gebruiken mensen daarvoor een app die alternatieven voorstelt.”

“Maar op den duur zijn die op en staan we toch terug in de file op een plaats waar je het niet verwacht, bijvoorbeeld ergens in een woonwijk. Dat is niet verboden, maar als mensen zich daar niet aan de verkeersregels houden, kan het natuurlijk wel gevaarlijk worden”, waarschuwt Willems.

Alternatieven

Is er dan echt geen ontkomen aan? Tijdens topdrukte helaas niet, zegt Willems: “Er zijn momenten waarop ons wegennet simpelweg verzadigd is”. Het enige wat dan soelaas brengt, is volgens de Vias-woordvoerder op zoek gaan naar alternatieven: thuis werken, je verplaatsing uitstellen of het openbaar vervoer of de fiets te kiezen.” Maar Willems is zich er ook bewust van dat die door omstandigheden (gebrek aan goed openbaar vervoer, het weer…) soms beperkt zijn.

Als we niet langer met zijn allen dagelijks in de file willen blijven staan, zullen we ons dus moeten aanpassen. Want Waze is geen wondermiddel: “Als iedereen op deze wijze braaf blijft aanschuiven en braaf zijn app blijft volgen, gaan we op de duur overal stilstaan”, besluit Stef Willems.

Cijfers

Waze is zowat de bekendste app die gebruikt wordt om files te mijden. De app werd vier jaar geleden overgenomen door Google.  In België wordt de app door tienduizenden mensen gebruikt. In onderstaande grafiek, die de lokale community van Waze publiceert, is te zien hoeveel Waze-gebruikers de afgelopen week actief waren in Antwerpen. Vanmorgen waren dat er rond 8.30 uur een kleine 6.000.

Meest gelezen